A doni tragédiára emlékezünk január 12-én
Közélet

A doni tragédiára emlékezünk január 12-én

Egy szomorú történelmi eseményre emlékezünk január 12-én. 1943-ban ezen a napon kezdődött a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban. Ennek következtében a 2. magyar hadsereghez tartozó honvédok és munkaszolgálatosok közül mintegy130 ezren estek el, sebesültek meg vagy kerültek fogságba. Ez volt a II. világháború legnagyobb magyar hadi tragédiája. Idén a helyi megemlékezést a Halas Televízióban és a Halasmédia webes felületein láthatják.

Mint minden településnek, Kiskunhalasnak, a helyi családoknak is nagy veszteséget okozott a II. világháború és a Don kanyari tragédia. Idén a koronavírus-veszély miatt rendhagyó módon emlékezünk 1943. január 12-re. Mivel továbbra sem lehet rendezvényeket tartani a Halas Televízió előre rögzítette a megemlékező műsort és az ünnepi beszédet.

Verssel, énekkel a Szilády Áron Református Gimnázium diákjai készültek, ünnepi beszédet Nagy László a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum történelemtanára mondott.

Január 12-én, a Doni áttörés emléknapján a Halas Televízió által rögzített megemlékezésről az aznapi híradóban és a napi mozaikban láthatnak összefoglalót, illetve a műsor kedden 18 órától megtekinthető a Halasmédia webes felületein.