A halasi kórházé az ország első sebészeti robotasszisztense (galéria)
Közélet

A halasi kórházé az ország első sebészeti robotasszisztense (galéria)

Nyolc település önkormányzata fogott össze a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházzal annak érdekében, hogy az intézményé legyen az ország első sebészeti robotasszisztense. A 22 millió forintos berendezést már számos műtétnél alkalmazták és használat közben is bebizonyosodott, mennyi előnye van. A robotkart ma délelőtt mutatták be az összefogásban résztvevő polgármestereknek.

Soloassist II. Ez a neve annak a sebészeti robotasszisztensnek, amelyet az országban elsőként a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban használnak a műtőben. A különleges berendezést sebészeti, urológiai, nőgyógyászati operációknál lehet alkalmazni és nagymértékben segíti az orvos munkáját. Az eszköz árát a kiskunhalasi, a kiskunmajsai, a kisszállási, a kiskőrösi, a soltvadkerti, a balotaszállási, a zsanai és a tompai önkormányzat összefogásából teremtették elő. 

A berendezést szerdán délelőtt mutatták be az érintett önkormányzatok vezetőinek. Dr. Szepesvári Szabolcs, a kórház főigazgatója elmondta: a 22 millió forintos beszerzési árból 15 millió forintot nyolc település adott össze.  - Ez egy olyan előremutató együttműködés, amely egy nagytérségi koncepciót vetít előre- fogalmazott a főigazgató, aki köszönetet mondott a résztvevőknek. Kiemelte, ilyen berendezés jelenleg csak a halasi kórházban üzemel. Dr. Ördögh Csaba orvosigazgató elmondta, hogy ez óriási előrelépés az intézmény életében.  Már több műtétnél használták a sebészeti robotasszisztenst, főként, hosszabb ideig tartó laporoszkópos beavatkozásoknál könnyíti az operáló orvos dolgát. 

Az összefogásban résztvevő önkormányzatoknál nem volt kérdés, hogy a jó ügy mellé állnak. Az együttműködés azért is példaértékű, mert túlmutatott a járásokon és a kistérségeken. - Remélem, hogy nem az utolsó alkalom volt, amikor nagy, közös célokért így, együtt tudunk gondolkodni, munkálkodni - fogalmazott Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere. (A témáról bővebben a ma esti híradóban és a Beszéljünk róla című magazinban láthatnak, hallhatnak.)