Emlékezés a halasiak adománygyűjtésére
Közélet

Emlékezés a halasiak adománygyűjtésére

A járványhelyzet miatt nem lehetett megtartani azt a hagyományos megemlékezést, amellyel minden január 13-án a pesterzsébeti adománygyűjtés szervezői előtt tisztelegnek. Viszont Pajor Kálmán, az 56-os Emlékbizottság elnöke úgy döntött, hogy megemlékezik Kiskunhalas történetének egyik legnagyobb szabású jótékonysági akciójáról.

- Azokban a vészterhes, szomorú napokban bizonyára egy kis örömet és vigasztalást vitt az a különvonat, amely 1957. január 13-án, tehát éppen ma 64 esztendeje, 16 vagon segélyszállítmányt juttatott el Halasról több mint 800 pesterzsébeti rászorult családnak.  Minden család féléves ellátmányt kapott élelmiszerből, sokan tűzifából is.  Halas város történetének legnagyobb szabású jótékonysági akcióját Nagy Szeder István kezdeményezte és szervezte a talpra állított Kisgazdapárt élén- mondta Pajor Kálmán.

Az 56-os Emlékbizottság elnöke hozzátette: éppen Pesterzsébet volt a célterület, mert 1956. októberében a halasi 37. lövészezred itt követett el gyalázatos vérengzést a forradalmár fiatalok között. Erről Bábel Balázs érsek, aki később pesterzsébeti káplán volt, és hallott ezekről az eseményekről, úgy nyilatkozott, hogy Nagy Szeder István mosta le a gyalázatot Halasról.  Az adományok szétosztása után az erzsébetiek csak annyit kiabáltak az induló vonat után, hogy Az Isten áldja meg a halasiakat! - Remélem, hogy jövőre, a 65. évfordulón, nagyobb nyilvánosság mellett tudunk megemlékezni, mind Halason, mind Pesterzsébeten- fogalmazott az 56-os Emlékbizottság elnöke.