A kuláküldözés áldozataira emlékeztek (galéria)
Közélet

A kuláküldözés áldozataira emlékeztek (galéria)

Az Országgyűlés 2012. március 26-án nyilvánította a kuláküldözés idején tönkretett magyar gazdák emléknapjává június 29-ét, Péter-Pál napját, amely a hagyomány szerint a betakarítás kezdete, „a parasztság ünnepe” volt. Kiskunhalason a múzeummal szemben, a városháza épületének sarkánál található Szabó Áron szobrászművész alkotása, amely a kommunista diktatúrák áldozatai előtt tiszteleg. Itt gyűltek össze a megemlékezők, hogy leróják tiszteletüket a meghurcolt emberek emléke előtt

Magyarországon a második világháborút követően 1948-ban kezdődött a módosabb gazdálkodók módszeres üldözése. Mindez azt jelentette, hogy drasztikusan növekvő mértékű beszolgáltatásra kényszerítették őket, az adóterhek kilátástalan helyzetbe hozták őket.  A kuláknak bélyegzett emberektől elvették ingatlanaikat, párttagok költöztek a házakba. Sorozatosak voltak a verések, megfélemlítések, nem egy embert az öngyilkosságba kergettek, míg mások a börtönben vesztették életüket.

A megemlékezésen Tóbiás Anna egyetemi hallgató, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület tagja foglalta össze a XX. századi történelmünk egyik legsötétebb fejezetének történéseit. Megemlékezett azokról, akiknek golyó okozta a halálát és azokról is, akiket úgy győztek le, hogy a verőlegények keze közé kerültek. Mint mondta, a még élő családtagok, a leszármazottak soha nem feledik ezeket a bűnöket.

A megemlékezés résztvevői virágokat, koszorúkat helyeztek el az emlékműnél, így jelezve, az utókor nem feledkezhet meg a meghurcolt embereket. A megemlékezésen készült felvételeket kedd esti híradónkban láthatják.