A nyár veszélyeire figyelmeztet a rendőrség
Közélet

A nyár veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

Az önfeledt nyári vakáció idején is ügyeljen mindenki a biztonságra – ezt kéri a halasi rendőrkapitányság. A szülők jó, ha felhívják a gyerekek figyelmét arra, hogyan közlekedjenek egyedül, vagy mire figyeljenek a strandon, illetve a nagyobbak a bulikban, szórakozóhelyeken. Emellett a vagyonvédelemre is hangsúlyt kell helyezni főként, ha nyaralni megy a család és üresen marad a ház.

A nyári szünet a kikapcsolódásról, pihenésről szól, de veszélyeket is rejt. Így a vakáció kezdetén jó, ha a szülők is beszélgetnek a gyerekekkel arról, hogy mire figyeljenek. Ha pihenés képpen kimozdulnak otthonról, fölöslegesen ne vigyenek magukkal drága értéktárgyakat, vagy túl sok készpénzt. A strandon ne hagyják őrizetlenül dolgaikat, a törölköző takarása helyett inkább az értékmegőrzőket válasszák. Az otthon maradó gyerekeknek a szülők tanítsák meg, hogy ismeretlen személyeknek ne nyissanak ajtót. Erre az esetre beszéljenek meg például egy jelszót. amit csak a családjuk ismer – sorolta a hasznos tanácsokat Kalmár Alexandra a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság sajtószóvivője.

A közlekedés szempontjából fontos megemlíteni, hogy nyáron egyre inkább aktuálissá válik a kerékpározás. Ha ezt a közlekedési formát választják, ügyeljenek a látni és látszani elv betartására. A járműre szereljenek fel világító berendezéseket és lakott területen kívül a láthatósági mellény használatáról se feledkezzenek meg. A gyerekek esetében fontos, hogy a felnőttek jó példát mutassanak. Éppen ezért a gépjárműben használják a biztonsági övet, esetükben pedig a gyermekbiztonsági rendszereket, ha pedig kerékpárral közlekednek, mondják el nekik a KRESZ szabályokat. Ha erre a néhány egyszerű szabályra odafigyelnek sokkal nagyobb eséllyel lesz gondtalan a nyári kikapcsolódás – fűzte hozzá Kalmár Alexandra.