A vakáció alatt is tanulnak
Közélet

A vakáció alatt is tanulnak

Még a nyári szünet idején is folyik az oktatás a Dékáni Árpád Szakgimnáziumban. A halasi szociális segítő hálózat tagjai – és páran a környező településekről - ültek ismét iskolapadba. A főként cigány származású segítők nemrég érettségiztek, most pedig már szakmát tanulnak. Országos programba is beépítették a halasi javaslatokat, melyek a felzárkóztatást, a hátrányok leküzdését próbálják segíteni.

Noha javában tart a vakáció, tizenöten most ültek be az iskolapadba. Szociális asszisztens képzés folyik a Dékáni Árpád Szakgimnáziumban. Országos szinten is példa, hogy a napokban egyszerre 27 cigány származású férfi és nő tett sikeres érettségi vizsgát. Közülük többen máris újra tanulásba fogtak és még tovább képzik magukat. Az egyik tanuló Fekete Evelin elmesélte, hogy nem volt könnyű megszerezni az érettségit felnőttként, család mellett, de mindannyian úgy vélik fontos volt a jövőjük szempontjából, és így vélekednek most a szociális asszisztens képzésről is.

A szociális asszisztens képzés résztvevői olyan ismereteket kapnak, melyekkel segíteni tudnak másokon, a munkaerőpiacon pedig szükség lesz a munkájukra – fűzte hozzá az éppen órát tartó Simon Ilona, a Dékáni-szakgimnázium szaktanára. Pályázati program ad lehetőséget az érettségire épülő szociális asszisztens képzésre.  A halasi elképzeléseket most már országos szinten is átvették – mondta Szűcs Csaba, aki azt is hozzáfűzte, hogy büszkék az érettségizőikre és a jövőben is mindenkit arra fognak bíztatni, hogy tanuljon, szerezzen szakmát és érettségit.