A véres ütközetre emlékeztek
Közélet

A véres ütközetre emlékeztek

Citeraszóval köszöntötték a jelenlévőket a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium Majsai úti oktatási területén. A halasi csata eseményeire emlékeztek a diákok, pedagógusok és a meghívott vendégek.

- 1703. október 4-én egy véres csata zajlott itt, ahol most egybegyűltünk. Ritka együttállása az a történelemnek, hogy iskolánk éppen II. Rákóczi Ferenc nevét viseli, és hogy az iskolánk Majsai úti területe volt az ütközet egykori helyszíne. Fontosnak tartjuk gimnáziumunkban, hogy a fiatalokkal együtt emlékezzünk meg azokról a hősökről, akik itt elestek – mondta Téglás László igazgató.

A város nevében Hunyadi Péter önkormányzati képviselő vett részt az eseményen. Véleménye szerint nagyon fontosak az ilyen megemlékezések.

- Kiskunhalas büszke lehet a múltjára, a gyökereire. A városvezetésnek és az oktatási intézményeknek közös célja, hogy a fiatalok, a felnövekvő generáció tagjai is érezzék a múltba való visszatekintés fontosságát. Az identitástudat mindenki életében fontos kell, hogy legyen, e nélkül nem lehet jövője senkinek. Európa jelenleg is nehéz helyzetben van, de ha mi, európai emberek összefogunk és hiszünk értékeinkben, nem lehet baj – fejezte ki véleményét a képviselő.

A katolikus egyház képviseletében Berki József osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel.

- Bátran mondhatjuk, hogy hősök voltak, akik életüket adták 1703-ban ezen a földterületen. Voltak köztük fiatalak, idősek, édesapák, nagypapák és egyedülálló férfiak is. Mind különlegesek voltak, hiszen hazájukért odaadták a legfontosabb kincsüket, az életüket. Példával szolgálnak ők nekünk, ma élő embereknek is, legyünk hálásak nekik tettükért – hangzott el az iskolalelkész beszédében.

A program virágok, koszorúk ,mécsesek elhelyezésével zárult. További részletek a ma 19 órakor kezdődő Halas TV Híradóban.