Abszolút győztes: Kiskunhalas
Közélet

Abszolút győztes: Kiskunhalas

Kiskunhalas hat díjat hozott el az országos versenyben. Abszolút győztes lett a mikro- és kisvállalkozások kategóriájában a Krausz és Társai Bt., közintézmény kategóriában pedig a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. végzett az első helyen. Kerékpárosbarát munkahely címet nyert a Koliken Kft., a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. és a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal. Elnyerte a Kerékpárosbarát Település címet is Kiskunhalas. Az elismeréseket Tasó László, közlekedéspolitikáért felelős államtitkár adta át a nyíregyházi városháza dísztermében rendezett ünnepségen.

 

Idén tizedik alkalommal hirdette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kerékpáros Magyarország Szövetség a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatokat. A magyar kormány támogatja a kerékpározás elterjedését, a 2007 és 2013 közötti időszakban 850 kilométer kerékpárút épült. Együttesen 750 kilométernyi szakasz építése van előkészítve, a végleges tervekben ezer kilométer kerékpárút építése szerepel – mondta Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a nyíregyházi díjátadó ünnepségen. 

biciklis2

A kerékpárutak építésre 110 milliárd forintot biztosítanak a megyék és a megyei jogú városok részére a meglévő innovációs programok segítségével. Tasó László felhívta a figyelmet, hogy a Kerékpárral 7 határon át program keretében összesen 15 millió forint támogatás nyerhető el, amelyből 30 szemléletformáló rendezvényt kíván támogatni a tárca. Települési önkormányzatok, önkormányzati tulajdonban álló intézmények, civil egyesületek és non-profit vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. A támogatási lehetőség a környezettudatos szemléletet erősítő, határokon átnyúló kerékpáros programok megvalósítását segíti.

biciklis3

A túrák a környezetbarát, egészséges és biztonságos kerékpáros közlekedés népszerűsítése mellett a szomszédos országokkal fenntartott kulturális, társadalmi és idegenforgalmi kapcsolatok erősítését is szolgálják. A programsorozat lehetőséget biztosít a határ menti régiókban már kiépült kerékpáros útvonalak megismertetésére, a csoportos kerékpározás kultúrájának terjesztésére.

biciklis4

Elhangzott az is, hogy a Kerékpárosbarát pályázatok célja, hogy a települések és munkáltatók a megfelelő infrastruktúra kialakításával, szemléletformálással tegyék lehetővé, biztonságossá és vonzóvá a kerékpáros közlekedést a lakosok, dolgozóik és ügyfeleik számára. Tavaly 142 szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, kétszer annyian, mint egy évvel korábban, az idei évben pedig még több volt a pályázók száma. A Kerékpáros Magyarország Szövetség idén erőteljesebben igyekezett bevonni a munkahelyeket a pályázatba.

Fotó: Anda Péter (GALÉRIA)