Agyagozás, furulyakészítés, fajátékok
Közélet

Agyagozás, furulyakészítés, fajátékok

Családi kézműves délutánra várta a kiskunhalasiakat a Hazatalálás Baráti Kör. A Végh-kúria udvarán a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület kézművesei mutatták be mesterségüket és ki is lehetett próbálni ezeket a tevékenységeket.

A délután folyamán a fazekas, kosárfonó, fafaragó és fajáték készítő, valamint viseletvarró mesterségekbe lehetett bepillantást nyerni.

- Hagyományőrző egyesületként nekünk elsődleges célunk, hogy ezek a mesterségek fennmaradjanak. A jövő nemzedéke egyértelműen a mai kor gyermekeiből alakul majd ki, és nagyon jó látni, hogy az ilyen programokon bele tudjuk vonni őket a különböző mesterségekhez köthető egyszerűbb munkafolyamatokba. A mai, virtuális világban van ennek különösen nagy jelentősége – tudtuk meg Bús József szervezőtől.

- Alapból nagyon fontosnak tartjuk és szeretjük is a hagyományőrzést és a kézműves foglalkozásokat. Remek lehetőség, hogy a gyermekeim ki tudják próbálni ezeket a fajátékokat és megláthatják, hogyan készülnek a különböző tárgyak a mesterek kezei között. A mai, modern, rohanó világban sok ilyen programra van szükség, nagyon örülök, hogy most el tudtunk jönni a családommal a Végh-kúriába – árulta el Doktor Ella, háromgyermekes édesanya.

A helyszínen készült felvételeinket és interjúinkat a Halas TV ma esti Híradójában láthatják az érdeklődők.