Aszfaltborítást kapott az erdőszéli út
Közélet

Aszfaltborítást kapott az erdőszéli út

Már járható és hamarosan átadják a Kunfehértó-Erdőszélen található, 2 km-es aszfaltútszakaszt, amely nagyban megkönnyíti az ott élő lakosok vagy az arra kirándulók közlekedési komfortját, biztonságát. A több mint 100 milliós útfejlesztés nagy része pályázati forrásból valósult meg, de Kunfehértó önkormányzata önerővel is hozzájárult a beruházáshoz.

Kiskunhalas és Jánoshalma között majdnem félúton található Erdőszél életében jelentős fejlesztés valósult meg a két kilométeres aszfalt burkolattal lefedett útszakasszal. Az 5412-es számú út, 13-as km szelvénye közelében lévő, nyugati irányba tartó út mentén magánházak, sőt vállalkozás is található, de onnan közelíthető meg legkönnyebben a Kunfehértó-Erdőszél vasúti megálló is. A halasiak is jól ismerik az útszakaszt, hiszen azon lehetett megközelíteni a térség egyik legmagasabb pontját, a Zsivány hegyet, amely kedvelt kiránduló, szánkózó helyszín volt egykoron (ma magánterület). A homokos, kátyúktól szegdelt, nehezen járható útszakasz azonban már a múlté.

Huszár Zoltán, Kunfehértó polgármestere azt nyilatkozta portálunknak, hogy egy régóta dédelgetett álma valósult meg a térség lakóinak. „A Vidékfejlesztési Programon keretében sikerült jelentős forráshoz jutnunk, amit Bányai Gábor országgyűlési képviselő kitartó lobbi tevékenységének köszönhetünk. A több mint 100 millió forintos beruházáshoz 10 millió forint feletti önerő is kellett, de a testület megszavazta a saját erő biztosítását. Korábban a MÁV-val is sikerült olyan kapcsolatot kialakítani, hogy a vasúti átkelőt felújítsák és biztonságosabbá tegyék. Az útépítés jelentős részét a kivitelező cég, a Geo Út Kft. már elvégezte, az érintett szakaszon már közlekednek. A hivatalos átadásról még egyeztetünk, de azt is hamarosan megejtjük ” – mondta Kunfehértó polgármestere.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő közösségi oldalán így foglalta össze a projektet:  „Kunfehértó-Erdőszélen élők nagy örömére, az eddigi földes utat kiváltja egy új szilárd burkolatú aszfaltos út 2 km szakaszon, így a külterületi településrész legfőbb közlekedési útvonala a fehértói útig végre járhatóvá válik. A beruházás több mint 110 millió forintból valósul meg, melyhez a település 100 milliónyi, pontosan 99,92 millió forint támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően. A Vidékfejlesztési Programból a térségünkben, több külterületi út is megújult és meg fog újulni a közeljövőben. Bízom benne, hogy az utóbbi napok szélsőségesen változó időjárása nem köszönt be újra, és tovább nem hátráltatja, nem rongálja sem az út, sem a kerékpárút építéseket. Az Erdőszéli út pedig információink szerint már a napokban teljesen elkészülhet.”

Képek: Szilágyi Pál Ferenc