Autómentes nap sok programmal
Közélet

Autómentes nap sok programmal

Szeptember 20-a az Európai Autómentes Nap. Halason kora délelőttől szinte az esti órákig tartottak a programok. A résztvevőket több érdekesség is várta a főtéren. Több száz óvodás és iskolás vett részt a feladatokban.

A sportról, a kerékpározásról, a biztonságos közlekedésről és az egészséges életmódról szóltak a programok az Európai Autómentes Napon, Halas főterén. Délelőtt sok óvodás és kisgyermek próbálta ki a feladatokat. A játék közben tanulhattak is a kicsik például a buszos közlekedésről és a KRESZ táblákról.

A rendőrség is játékokkal, feladatokkal várta a gyerekeket, de az aszfalt is szerepet kapott hiszen ki lehetett színezni a mobilitási hét kabalafiguráit és igen népszerű volt a mászó fal is. A gyerekek a kerékpáros tudásukat is fejleszthették a koruknak, testméretüknek megfelelő bicikliken. Volt környezetvédelmi játszóház, a védőnők egészséges ételekkel készültek, de a Vöröskereszt is kitelepült a rendezvényre.

Délután már általános és középiskolások érkeztek a főtérre, hogy összemérjék tudásukat és ügyességüket. A halasi autómentes nap különböző sportbemutatókkal zárult.

A Halasi Autómentes Napból a Semmelweis kórház dolgozói is kivették a részüket. Szinte már hagyománnyá válik a Semmelweis-napi emlékfutás, ami idén is sokakat megmozgatott. A kórháztól rajtoltak a részvevők és a város főtere volt a cél. Sokan teljesítették futva a távot, míg mások a Sóstótól kerékpároztak be a térre.

A hétvégére is tartogat programokat az Európai Mobilitási Hét. Szombaton 9 órakor a Közösségek Házától kerékpártúra indul a Harkakötönyi falunapra és Pusztamérgesre a Kakasfőző fesztiválra. A Kulturális örökség napja alkalmából pedig 17 órakor séta indul a katolikus templomtól a református templomig. 22-én, vasárnap zárulnak a programok. Délelőtt 10 órakor kerékpáros túra indul a városon keresztül kasul. 15 órakor ismét lehet egyet sétálni. Ezúttal a Csipkeháztól a Thorma János Múzeumig tart a Kulturális örökség napi séta. Az Európai Mobilitási Hét egész hetes programját az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázata támogatta. A szervező Halasi Média és Kultúra kft. köszöni minden partnere és minden közreműködő segítségét is.