Autómentes nap, útlezárás pénteken
Közélet

Autómentes nap, útlezárás pénteken

Az autómentes nap jegyében telik a pénteki nap Halas főterén. Emiatt útlezárásra kell számítani. Nem lehet majd behajtani a Városháza utcán a főtérhez, illetve a Táncsics utca felől sem. Reggel 6-tól este 8 óráig van engedély az útlezárásokra. A nap folyamán többféle program várja az érdeklődőket. Díjmentesen jár majd a helyi busz és lesz kerékpár regisztráció is.

Szeptember 20-án, pénteken, az Európai Autómentes Napon délelőtt 9 órakor elkezdődnek a programok. Ekkor elsősorban gyerekeket, óvodás, iskolás csoportokat vár a szervező Halasi Média és Kultúra Kft. Az érdeklődők többek között tanulhatnak az autóbuszos közlekedésről, a rendőrség is játékokkal, bemutatókkal készül, itt lesznek például az elektromos kisautók is.

13 órától az egészséges táplálkozásról tart bemutatót a Vöröskereszt. A kórháztól Semmelweis-napi emlékfutás indul 14 órakor a Bethlen Gábor térhez.  Az általános és középiskolásokat kerékpáros ügyességi vetélkedő várja, és késő délutánig tartanak a különböző sportágak bemutatói is.  A programot az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja.

Az Európai Autómentes Naphoz kapcsolódóan 20-án, pénteken a Halas Busz Kft. díjmentesen szállítja a helyi járatokon az utasokat. Az akció célja, hogy népszerűsítse a közösségi közlekedést, hogy azok is kipróbálják a helyi buszjáratokat, akik például naponta autóval járnak.

A kerékpárosoknak is érdemes lesz ellátogatni a főtérre, hiszen a rendőrség kitelepült kerékpár regisztrációt tart, vagyis egy adatbázisba felviszik a bicikli és a tulajdonos adatait, ami például segítheti a keresést, ha eltulajdonítanák a kerékpárt. A regisztráció pénteken délelőtt 10 órától 15 óráig tart. Vinni kell rá a tulajdonos igazolványait, a kerékpár papírjait, ha vannak, illetve magát a biciklit is.