Az aradi vértanúkra emlékeztek, Halason mondott beszédet a honvédelmi miniszter
Közélet

Az aradi vértanúkra emlékeztek, Halason mondott beszédet a honvédelmi miniszter

Dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere mondott beszédet azon a megemlékezésen, amelyet az aradi vértanúk tiszteletére rendeztek vasárnap délután a Thorma János Múzeumban. Az eseményen jelen volt Dr. Jerzy Snopek Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint P. Marian Adam Waligóra, a czestochowai kegyhely igazgatója is.

Hazánkban 2001 óta nemzeti gyásznap október 6-a. Százhetven esztendővel ezelőtt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégezték a 13 hős vértanút, illetve ugyanekkor Pesten gróf Batthyány Lajos golyó általi halált halt. Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezić Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly vértanúi halálát festette meg a Thorma János, monumentális műve az Aradi vértanúk előtt rótták le tiszteletüket a halasi megemlékezés résztvevői.

A  halasi megemlékezésen Kuris István László önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepségen részt vett Dr. Jerzy Snopek Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint P. Marian Adam Waligóra, a czestochowai kegyhely igazgatója. Ünnepi beszédet Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott. Dr. Benkő Tibor szerint három olyan esemény van, amikor elődeink példát mutattak hazaszeretetből, bátorságból, a nándorfehérvári diadal, az 1848-as szabadságharc és 1956 októbere.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter

- Az 1848-49-es szabadságharc megmutatta, hogy az összefogásnak köszönhetően milyen ereje van a magyarságnak. Ezzel a haderővel nem bírt el a Habsburg had, így a cári csapatokat kellett segítségül hívni, csak így tudták legyőzni a szabadságharcosokat. Kiskunhalas akkori lakossága is egy emberként állt a szabadságharcosok mellé, később a város szülötte Thorma János pedig megfestette hatalmas festményeit, a Talpra magyart! és az Aradi vértanúkat, így emlékezve ezekre a dicső harcosokra. Fontos, hogy a következő generációk is méltó módon hajtsanak fejet a hősök emléke előtt, akik vérüket adták a szabadságért- fogalmazott  honvédelmi miniszter.

Kuris István László önkormányzati képviselő

Az ünnepségen a KSZC Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai adtak műsort, felidézve az aradi vértanúk búcsúgondolatait. Az ünnepség résztvevői a Magyar Honvédség Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekarának zenei kísérete mellett helyezték el a megemlékezés virágait Thorma János festménye előtt.