Az eső sem tántorította el a szemétszedőket
Közélet

Az eső sem tántorította el a szemétszedőket

Az ország más településeihez hasonlóan Kiskunhalason is tucatnyian szedték a szemetet az elmúlt hétvégén a Te Szedd Akció keretében. A zsák és a kesztyű volt az alapfelszerelés az önkéntes szemétszedőknél.

A szakadó eső ellenére is egy tucat lelkes csoport t sikerült összeszerveznie a Halasi Ifjúsági Egyesületnek. A fiatalok nem örültek az esőnek, de nem is tántorította el őket, egy rövid eligazítást követően gyorsan neki láttak a munkának.

Az éjszaki városkaputól Pirtó felé az 53-as főút mellett szedték a szemetet, alig néhány óra alatt több zsáknyi szemét összegyűlt. Az autósok az út menti árokpartot használják szemetesnek. Zacskó, újságpapír, autógumi abroncs, más jármű alkatrészek, műanyag palackok voltak és sörös dobozok voltak eldobálva.

A Te Szedd Akciót harmadszor rendezték meg országszerte, több mint ezer helyszínen, csaknem százezer önkéntes csatlakozott a mozgalomhoz.

Fontos, hogy a jövőben olyan intézkedéseket hozzanak, hogy megakadályozzák, hogy ennyi szemét összegyűljön az utak mentén és parkokban – összegezték a nap tanulságait a szervezők. Így például jövő tavasszal betétdíjat vezetnek be a műanyag palackokra. Ez azt eredményezné, hogy kevesebb lesz az eldobott petpalack. Azon termékek, amelyek betétdíjasra változhatnak, azokat nem éri majd meg kidobni, ha mégis kidobják, akkor mások majd összegyűjtik.

A jövőben egyébként a bontási törmeléket is felvásárolná az állam, amit később kötelező lenne útépítéseknél felhasználni, így a sittet nem érné meg az erdőbe vinni.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1043|limitstart=0|limitcount=0}