Az iskolaelhagyás csökkentését segítő program indul
Közélet

Az iskolaelhagyás csökkentését segítő program indul

Közel 550 millió forintos programot valósít meg a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum öt intézménye, köztük a halasi Vári Szabó István szakképző iskola és a Dékáni Árpád szakgimnázium. A projekt célja, hogy a fiatalok ne hagyják ott idő előtt az iskolákat, minél nagyobb arányban végezzék el a tanulmányukat, és szerezzenek szakmát.

A programot pénteken mutatták be a Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szakközépiskolában. A támogatásból többek között eszközbeszerzéseket, közösségi programokat és pedagógus továbbképzéseket valósítanak meg. A cél a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése – sorolta Papp Gyula a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója. 

Tájékoztatójában a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője, Katona Miklós többek között arról beszélt, hogy az ilyen programok is segíthetnek az elhelyezkedési mutatók további javításában. Szólt arról is, hogy a fiatalokat fel kell készíteni a mai kor kihívásaira és ebben szerepe van az informatikának is. Az oktatásnak igazodni kell a tanulók életkori sajátosságaihoz, a versenyképes tudás megszerzése pedig kitörési pont a hátrányosabb helyzetűek számára is – fűzte hozzá.

A programnak több különlegessége is van, például a kiválasztott roma tanulók ingyen szerezhetik meg a jogosítványt. Vagy lesz egy olyan speciális terem, ahol virtuálisan több szakterületet is ki lehet próbálni. E mellett kirándulásokat és szakköröket is szerveznek. Bányai Gábor országgyűlési képviselő is fontosnak tartja a programot. Mint mondta a gazdaság fejlesztéséhez is szakmával rendelkező, képzett fiatalokra van szükség. Az iskolai lemorzsolódás évtizedes probléma, de bíznak abban, hogy ez a program jelentős eredményeket hoz.