Bíborosi áldás a városra, oltárszentelés (galéria)
Közélet

Bíborosi áldás a városra, oltárszentelés (galéria)

Vasárnap délután a hívőkkel zsúfolásig megtelt Kiskunhalasi Szent Péter és Pál templomban tartottak szentmisét. Az eseményen városunk vendégeként részt vett Stanislaw Dziwisz, lengyel bíboros, II. János Pál pápa egykori személyi titkára, aki a szent pápa vérereklyéjét hordozó az új oltárt felszentelte. A szertartáson a  bíboros prédikációt mondott, megáldotta a jelenlévőket és egész Kiskunhalast.


Nagy várakozás övezte a kiskunhalasi katolikus híveket Stanislaw Dziwisz bíboros érkezése okán, amelynek 2019. december 15-én vasárnap érkezett el az ideje. A Kiskunhalas-Alsóvárosi Főplébánia alapításának 250. jubileumi évében a legkiemelkedőbb esemény volt Szent II. János Pál pápa egykori legközvetlenebb munkatársának látogatása.

Dziwisz bíborost Hozdik Zsolt plébános fogadta a templom előtt

A bíborost Hozdik Zsolt plébános fogadta a templom lépcsőinél, ahol a város vezetői is köszöntötték, majd a plébániára kísérték. A szentmise délután két órakor kezdődött. Stanislaw Dziwisz a papságot követve vonult be a templomba, aki néhány hívőt, aki mellett elhaladt megáldott.

A szentmisén a bíborost, a kiemelt vendégeket és a híveket Hozdik Zsolt plébános köszöntötte. A plébános köszönetet mondott a szentmise sok-sok előkészítő munkáiért mindenkinek, aki részt vette benne. Dziwisz bíboros keresztvetéssel kezdte a szertartást, majd vízszentelést tartott. A bíboros ezután lejött az áldoztató rácshoz és szentelt vízzel meghintette a népet és az új oltárhoz ment kíséretével, amelyet a katolikus liturgia szerint felszentelt.

Stanislaw Dziwisz bíboros az oltárszentelés közben

A szertartás utolsó részében egy fiatal család, két óvodás gyermekével egy vekni kenyeret vitt fel az oltárhoz Stanislaw Dziwisz bíboros elé. Ezután úrfelmutatás, a mi atyánk elmondása és áldoztatás történt. A szentmise végén Hozdik Zsolt plébános egy kalocsai mintákkal díszített porcelán tányért ajándékozott a bíborosnak, amely közepébe egy áldást írtak.

Dabis Henrik feleségével, gyermekeikkel és kenyérrel a szentmisén

A bíboros megköszönte az ajándékot, megáldotta a híveket és a várost és kis humorral fűszerezve elismerését fejezte ki a jelenlévőknek azért, hogy a már jó két órája folyó szentmisén kitartottak és nem szivárogtak el. A bíboros és a papság kivonult a szentélyből, majd a hívek is elhagyták a templomot, amelynek ajtajában mindenki megkapta az új oltár felett elhelyezett Szent II. János Pált ábrázoló festmény képeslap méretű másolatát.

Dziwisz bíboros az ajándék kalocsai mintás porcelén tányért mutatja fel