Borklub harmadszor
Közélet

Borklub harmadszor

Új évaddal, új helyszínen folytatja működését a Halasi Borklub. A rendezvénynek ezúttal a Végh-kúria adott otthont, ahol Szőke Mátyás borait ismerhették meg a résztvevők. Szakmája jeles képviselője, 2017-ben az év borászának választották.

A nyári szünet után újra várja az érdeklődőket a Halasi Borklub. Az új évad a szeptember 19-i rendezvénnyel indult.

- A borklub fogadtatása az elvárásoknak megfelelő. A regisztrációk számából azt látjuk, úgy alakul, mint ahogy gondoltuk alkalmanként. Új helyszínt választottunk, ami azt gondolom, hogy méltó ehhez a kultúrához, amit próbálunk újra előtérbe helyezni – mondta Bordás Zoltán szervező, a Halasi Borfutár képviselője.

- Jó kóstolókat lehet tartani itt, a Végh-kúriában. Alkalmas ez a hely 30-35 fő befogadására, a borkóstoló levezetésére. Felfoghatjuk történelmi helynek az épület életkorát illetően. Funkciója viszont átalakult – mutatott rá Séllyei András, a programsorozat ötletgazdája.

A Halasi Borklub őszi évadának első vendégeként Szőke Mátyást köszöntötték. Ő a Mátra vidékéről érkezett Kiskunhalasra.

- A régi világban szüleim voltak meghatározóak a szőlészetben. Én harminc évig gépészettel foglalkoztam. Úgy éreztem ’90-ben, hogy váltanom kell. Gyerekeimmel úgy döntöttünk, hogy visszahozzuk a borászatot szüleim emlékére. Ma már nagyon modern eszközökkel dolgozunk, de nagyhordós pincém is van. Mai napig ragaszkodom a hagyományos, régi dolgokhoz – fogalmazott Szőke Mátyás.

Mátraalja a fehér, illatos borairól híres, de remek vörösboraik is vannak. A kiskunhalasi közönség ezúttal összesen kilencféle nedűt kóstolhatott meg.