Brutál meleg lesz
Közélet

Brutál meleg lesz

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását  július 20. (hétfő) 16 óráig harmadfokú hőségriasztást, hőségriadót ad ki. Kiskunhalason akár 40 Celsius is lehet.


A Szilády Áron Református Gimnázium meteorológiai állomásának adatai szerint pénteken a legmelegebb órában 37 fokot mértek. A legalacsonyabb hőmérséklet szombaton hajnalban 22,5 Celsius volt, amelyet az előző napi forrósághoz képest kellemesen hűvösnek éreztünk. Néhány perccel ezelőtti adatok szerint a belvárosban 28,9 fok van. Hasoló folytatásra kell számítanunk. Nem kizárt, hogy a hétvége folyamán 40 fokig kúszhat fel a hőmérő higanyszála.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé. Az előrejelzés szerint a hétvégén 28-30 Celsius fok körüli napi középhőmérséklet valószínű, de a nagyobb városokban ennél melegebb is lehet. A nagyon meleg nappalok mellett éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvő területeken sem csökken a hőmérséklet 20 Celsius fok alá. A jövő hét elején érkező front hatására átmenetileg 2-3 fokot visszaesik a középhőmérséklet. Az időjárás előrejelzés alapján valószínű a hőségriadó meghosszabbítása, melyről az országos tisztifőorvos 2015. július 20-án, hétfőn dönt.