Búcsú Paczolay Gyulától (galéria)
Közélet

Búcsú Paczolay Gyulától (galéria)

Elbúcsúztak Kiskunhalas díszpolgárától, a neves tornaedzőtől, nemzetközi bírótól, Paczolay Gyulától. A Tulit Péter Nemzetközi Tornaverseny megálmodója egy hónappal ezelőtt, 78 éves korában hunyt el. Szűk családi körben helyezték végső nyughelyére a régi református temetőben. A  tisztelői, barátai  megemlékezést szerveztek tiszteletére. Eljött többek között Vígh László, az olimpiai bajnok Magyar Zoltán edzője; Hegyes Csaba korosztályos Európa-bajnok tornász és mindazok ott voltak, akik tisztelték, szerették őt.

- Én az a Vígh László vagyok, aki tanítványommal, Magyar Zoltánnal először Paczolay Gyula kedvéért hagytuk ott a kilencedik kerületet. Harmincnégy alkalommal jöttem Kiskunhalasra, a Tulit Péter Emlékversenyre, Gyulának mindig sikerült Európa tornászait idehozni - emlékezett meg a 78 éves korában elhunyt Paczolay Gyuláról Vígh László, a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán edzője. Többek között a kiváló szakember is itt volt azon a búcsúztatón, amelyet Kiskunhalas díszpolgárának a tisztelői, barátai szerveztek a régi református temetőben lévő sírjánál. Ott voltak még barátai, tisztelői, egykori iskolatársai, tanítványai, köztük Hegyes Csaba korosztályos Európa-bajnok tornász is.

Vígh László jó viszonyt ápolt Paczolay Gyulával

A református közösség nevében Bödecs Pál vett végső búcsút a neves edzőtől, nemzetközi bírótól. Szakál Aurél, a Thorma János Múzeum igazgatója, a megemlékezés egyik szervezője azt emelte ki, hogy egy súlyos gerincsérülése ellenére is, óriási akarattal Paczolay Gyula képes volt a tornában maradandót alkotni, ez példa lehet mindannyiunk számára. Volt osztálytársai közül Bernáth Árpád egyetemi tanár és Szakál György emlékezett. A búcsúztató végén helyezték el a megjelentek a kegyelet koszorúit, virágait. (A Halas Televízió Paczolay Gyula emléke előtt tisztelegve levetíti azt az 1998-ban készült kisfilmet, amely egyik fő művét, a Tulit Péter Nemzetközi Tornász Emlékversenyt mutatta be. Ezt pénteken este fél nyolctól, szombaton 20 órától és jövő kedden 19.30-tól láthatják a nézők.)