BÚÉK Kiskunhalas – polgármesteri köszöntő
Közélet

BÚÉK Kiskunhalas – polgármesteri köszöntő

2021-ben a hagyományoktól eltérően televízión keresztül és online módon köszöntötte az újév első napján a halasiakat Fülöp Róbert polgármester. A városvezető a Bay gyűjtemény kiállítótermében mondta el beszédét, amelyet egy időben a Halas Televízióban és a legnagyobb közösségi oldalon, a 18 órakor kezdődött új évi műsor keretében láthatott, hallhatott a közönség. Fülöp Róbert újévi köszöntő beszédét teljes terjedelmében, az alábbiakban adjuk közre.

Hölgyeim és Uraim, Tisztelt Kiskunhalasi Polgárok!

Mint minden újesztendő eljövetelekor, így 2021-ben is tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket, ezúttal január 1-jén és teljesen rendhagyó körülmények között, a Thorma János Múzeum Bay Gyűjteményének kiállító terméből. A megszokott nézőközönség előtti, nyilvános újévi koncert az idén elmaradt. Sok minden más is elmaradt vagy másként történt az elmúlt évben, mint ahogy azt megszoktuk, mint ahogy azt egy éve elképzeltük és szerettük volna!

Ezúttal a Halas Televízió képernyőjén keresztül, és a Halasmédia által megosztott online térben kívánok minden kiskunhalasi polgárnak egy egészségben, sikerekben gazdag, boldogabb új esztendőt!

Tisztelt Kiskunhalasiak!

2020-ról az egész világon, hazánkban és így Kiskunhalason is máshogy, másként kell megemlékeznünk. Az elmúlt év nem a sikerekről lesz emlékezetes a történelemkönyvekben. Nem azért mert nem voltak sikereink, hanem mert amit 2020-ban a világon, Magyarországon, és Kiskunhalason is elszenvedtünk, az kitörölhetetlen és nehezen feldolgozható emberi drámák sorát hozta össztársadalmi szinten. Egy éve csak hallomásból ismertük a veszedelmet.

A koronavírus járványról a távoli Kínából érkező képeken keresztül szereztünk tudomást. Először azt gondoltuk, hogy a kór ott, helyben megállítható, kezelhető a járvány. Az élet azonban hetek alatt bebizonyította, hogy ez egy világkatasztrófa. Olyan, a Fölgolyón végigsöprő pandémia, amely nem ismer határokat és nincs egészségügyi rendszer, amely megállíthatja, vagy emberveszteségek nélkül kezelheti.

Tisztelt Halasi Polgárok!

Az elmúlt év márciusától gyökeresen átalakultak a mindennapjaink, elsősorban a közösségi életünk. Ez a változás a társadalom minden szegmensét mélyen érintette. A járvány a gazdasági szférában a munkahelyre járástól, a közlekedésen, a szállításon keresztül, a kereskedelmen át a külföldi kapcsolatokig mindent felborított.

Az ország közigazgatása, a halasi hivatalok, intézmények működése korlátozott lett a sajátos ügyfélfogadási renddel és nagyrészt áttolódott az online térbe. Az oktatási és kulturális intézmények többsége időszakosan bezártak és szintén az informatikai hálózatokon, a közösségi médiákon keresztül oldották meg feladataikat.

Vannak azonban olyan terei életünknek, ahol nem lehet bezárkózni és nem lehet otthonról, virtuálisan elvégezni a feladatokat. Azok a gazdasági, kereskedelmi, ipari, mezőgazdasági tevékenységek, szolgáltatások, amelyek a mindennapjainkban természetesek és az életünk, a létezésünk feltételei nem állhattak meg. A közlekedés, a közszolgáltatások, a közbiztonság és a szociális, illetve egészségügyi ellátás feladatait továbbra is jelenléti tevékenységgel oldották meg. A veszélyhelyzeti működési rendben bizonyos szférákban nem létezik a home-office.

Hölgyeim és Uraim, Kedves Halasiak!

Az életünk minden területén fontosak az elvégzendő feladatok és tisztelet illeti azokat, akik ezt az elmúlt évben is a legjobb tudásuk szerint végezték. Még is ki kell emelnem az egészségügyben dolgozó honfitársaimat.
Kiskunhalas e tekintetben országos jelentőséggel bírt. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, a Szegedi Tudomány Egyetem Oktató Kórháza először Bács-Kiskun megye területéről fogadta a betegeket, majd a Mobil Járványkórház országos ellátási feladatok helyszíne lett, kifejezetten a koronavírus járvány betegeinek kezelését illetően. Ezt az igen nehéz és felelősségteljes egészségügyi feladatot emberfeletti erőfeszítések árán teljesítették és teljesítik a végrehajtók. Köszönet minden egészségügyi dolgozónak az orvosoktól, az ápolókon át, a mentőkön keresztül, a kisegítő személyzetig. Kérem őket továbbra is a lelkiismeretes munkára és kérem, ahogy eddig, úgy ezt követően is támogassuk minden módon tevékenységüket!

Tisztelt Kiskunhalasiak és környékbeliek!
Engedjék meg, hogy ezúton is köszönetet mondjak azért a sok-sok pénzügyi, természetbeni segítségért, amit folyamatosan nyújtanak a halasi egészségügyi intézményeknek!

Kedves Halasiak!

Az elszenvedett társadalmi, gazdasági, emberi veszteségek mellett, 2020 eredményeket, morális értékeket is a felszínre hozott. Ilyen mértékű, intenzitású összefogást, önzetlenséget, segítőkészséget, mint amit megéltünk a járvány első és második hullámában, korábban nem tapasztaltunk. Az emberek igen is összetartóak. A halasiak és a környékbeliek, legyenek magánszemélyek, intézmények képviselői vagy gazdasági szereplők példás segítőkészséget mutattak. A városunk nevében köszönöm a sok segítséget és biztatom Önöket, tegyék ezt a jövőben is!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Sokat beszéltem a járványhelyzet okozta témákról, de sajnos ez az, ami meghatározta 2020-at, és a jövőnkre nézve is még jó darabig együtt kell élnünk vele. Persze vannak biztató hírek és vannak olyan folyamatok városunkban, amelyek előre mutatnak és egy boldogabb esztendőt ígérnek. A járványt megakadályozó vakcina már az országban van, és egyre többen veszik fel az oltást.
Azt gondolom, hogy belátható időn belül eljut hozzánk is és újra normális kerékvágásba gördülhet az életünk. Megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten a koronavírus elleni védőoltásra. A vakcinainfo.gov.hu weboldalon mindenki jelezheti az oltás iránti igényét. Kérem és biztatom Önöket, hogy tegyék ezt meg!

Tisztelt Kiskunhalasiak!

A járványhelyzet alakulása és az ellene való védekezés elmúlt évet meghatározó teendői mellett – ahogy említettem – folyt az élet és a munka is. Kiskunhalas önkormányzata és hivatala a törvényeknek megfelelően végezte a feladatait. Az ügyek intézése más módon, de tervszerűen haladt. Az intézmények működtek, végrehajtották a feladataikat. A városunk a közigazgatási, városüzemeltetési feladatait a pandémiás körülmények között is elvégezte. Kiskunhalas továbbépült, továbbfejlődött. A terveinket nem adtuk fel, hanem a jövőnk érdekében megvalósítottuk ebben a helyzetben is azokat.

Több százmillió forintos nagyságrendben történtekintézmény felújítások és energetikai fejlesztések. Turisztikai projektek fejeződtek be és kerülnek hamarosan átadásra. Nem sorolom fel a folyamatban lévő beruházásainkat, mert nap, mint nap hallhatnak, láthatnak, olvashatnak azokról a különböző médiafelületeken! Azonban kettő, az utóbbi hetekben bejelentett, közép- és hosszútávon is nagy jelentőséggel bíró fejlesztést ki kell emelnem.

Az egyik a fürdőfejlesztés, a másik pedig a város közlekedését nagyban befolyásoló új buszpályaudvar építése, az új kerékpárutakkal kiegészítve. Két olyan tartozása az önkormányzatnak ez a város és a térségben élők felé, amelyeket több évtizede halogattak elődeim és az előző önkormányzatok.

Amikor 2014-ben átvettem a polgármesteri feladatokat és a FIDESZ-KDNP frakciószövetség többségbe került, akkor a „cselekvő testület, fejlődő város” szlogent hangoztattam és hozzátettük, hogy Halas Hatalmas. Most már, több mint hat éves távlatból, azt kell mondjam, hogy jó döntés volt bátor terveket, nagyívű célokat meghatározni. Nagyon sokat fejlődött Kiskunhalas. Hogy mást ne mondjak, ahonnan most beszélek, a Bay gyűjtemény festményei mellett, itt csak a puszta föld volt. Ma pedig Közép-Európa többszintes, kivételes képzőművészeti kiállító tere, amely mások mellett a Nagybányai Festőiskola értékes képeit kínálja megtekintésre.

Hölgyeim és Uraim! Kedves Halasi Polgárok!

A fürdőfejlesztés és környezetének megépítése egy új szint lesz a város és a térség életében. Aláírt megállapodással rendelkezünk és ahol most egy elavult strand áll, ott komplex fürdő, gyógyhely és pihenő tér, valamint sport és rekreációs központ épülhet.

Ehhez méltó lesz – és nem csak Halas, hanem az átutazók kényelmét is szolgáltja – a fél milliárd forintból megújuló buszpályaudvar, amelyet kerékpárút köt majd össze a vasútállomással. És ha már a vasútnál tartunk, akkor számomra és a térség számára is hatalmas jelentőségű a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése.

Tisztelt Halasiak!

Közlekedésszervezési és hálózati szempontból is minden úgy alakul, ahogy az a stratégiai célkitűzéseinket, térségi központi szerepünket a legjobban szolgálja. Mindezen fejlesztési lehetőségekért óriási köszönettel tartozunk Bányai Gábor Úrnak, a térség országgyűlési képviselőjének. Közös együttműködésünk, a megvalósult és a folyamatban lévő beruházások, az előttünk álló – már forráshoz jutott terveink – történelmi fordulatot jelentenek Kiskunhalas és az itt élő polgárok számára.

Tisztelt Kiskunhalasiak!

Halas tényleg hatalmas és ezt egyre többen elismerik, felismerik, sőt lehetőséget látnak városunkban. Azt kérem Önöktől, hogy tartsunk össze! Azt kérem, hogy továbbra is támogassák önkormányzatunk munkáját! Dolgozzunk együtt Halas sikere érdekében!

Tisztelt Halasi Polgárok!

Jó helyzetben van városunk, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a járvány még itt van velünk és szedi az áldozatait! Fegyelmet, figyelmet kérek minden halasi polgártól! Jó tudni, hogy civil szervezeteink is egyként segítenek, ahol tudnak. Jó érzés megtapasztalni, hogy a városban működő egyházi felekezetek a maguk területén elvégzik azt a lelki gondozást, amit fokozottan igényelnek ebben a nehéz helyzetben az emberek. Együtt érzünk azokkal, akik a járvány következtében szeretteiket vesztették el. Ahol tudunk, segítsünk egymásnak és vigyázzunk egymásra!

Kedves Halasiak!

Rendhagyó év, rendhagyó értékelését osztottam meg ezúttal Önökkel a televízión és a világhálón keresztül. Azt remélem, hogy hamarosan megszűnik a járvány és az átoltás bekövetkeztével egy biztonságosabb, boldogabb új esztendőt élünk meg. Az anyagi, a lelki bázisunk szilárd, a tenni akarásunk töretlen.

Biztos vagyok benne, hogy hamarosan újra együtt lehetünk és közösségben tölthetjük el mindennapjainkat. Azt is remélem, hogy ünnepeinket, többek között a most oly felemás érzésekkel telt karácsonyt és az újesztendő eljövetelét felszabadultan, együtt, a város újabb közösségi tereinek kihasználásával tölthetjük!

Tisztelt Kiskunhalasi Polgárok!

Egészséges, eredményes és boldogabb új esztendőt kívánok!

Igaz, csak a tv képernyői előtt, de a beszédem utáni Halas Concert Band és vendégei, tavaly rögzített műsorrészletéhez és a város madártávlatból készült kisfilmjéhez kellemes szórakozást kívánok!

Hajrá Magyarország, Hajrá Kiskunhalas!