Bűzre panaszkodtak a Jókai utcán
Közélet

Bűzre panaszkodtak a Jókai utcán

„A mostani helyzet a halaknak és nekünk, embereknek rossz, de a madaraknak terített asztal.” Greguss Viktor környezetvédő mondta ezt a Jókai utcai domb mellett található vizes területnél. A környéken élők a múlt hét folyamán egyre elviselhetetlenebb bűz miatt panaszkodnak. Mint kiderült, a szag forrása a vízben keresendő.

- Ha népiesen szeretném kifejezni magam, akkor azt mondanám, megbuggyant a víz a domb két oldalán. Algavirágzás folyamata zajlik éppen, ami nagyon erős szaghatással jár, ezt pedig a szél a város irányába fújja, ezt érezhetik sokan. Még csak a folyamat elején vagyunk, ez fordulhat pozitív irányba is, de sajnos megvan az esélye annak is, hogy rosszabbodni fog. Az oxigénhiányos állapot miatt már elkezdtek pusztulni a vízben élő halak, e miatt viszont bőven van mit enniük a környéken lévő madaraknak – számolt be a részletekről Greguss Viktor a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület tagja.

Baics Tamás környezetvédelmi ügyintéző azt mondja, több lakossági jelzést is kaptak a múlt héten az egyre fokozódó bűz miatt.

- Fontos kijelenteni, hogy ezek nem tavak, hanem időszakos vízjárta állások. Ha a csapadékviszonyok olyanok, akkor megáll benne a víz, azonban ha nincs eső, szárad a meder. Most, a nyári kánikula során rengeteg víz elpárolgott belőle, ez eredményezhette a mostani algavirágzást – mondja Baics Tamás.

Úgy tűnik, lassan a természet megoldja a kialakult problémát, hiszen a szél és a hét folyamán érkezett eső megállítja a folyamatot, így a sokakat zavaró kellemetlen szag is megszűnik.