Diószegi képek adományozása
Közélet

Diószegi képek adományozása

Kedden délelőtt, a Thorma János Múzeumban fogadta Tánczos Zoltánt Szakál Aurél igazgató. A vendég két Diószegi festményt adományozott a múzeumnak édesapja, Tánczos Sándor hagyatékából. Az egyik festmény a művész korabeli önarcképét ábrázolja, míg a másik képen egy négy ablakos ház látható. Az adományozási szerződés aláírását követően a múzeum igazgatója egy Diószegi albumot ajándékozott Tánczos Zoltánnak.

Két Diószegi Balázs festményt osztott meg közösségi oldalán Tánczos Zoltán bő egy hónapja, aki a képeket szimbolikus áron ajánlotta fel a kiskunhalasi múzeumnak vagy valamelyik közintézménynek. Végül az alkotásokat a múzeumnak ajándékozta az egykor halasi, ma Kecskeméten élő adományozó.

Tánczos Zoltán elmondta, hogy a festményeknek a legjobb helye városunkban van, hisz a Munkácsy-díjas festő alkotó tevékenysége itt bontakozott ki és itt élt haláláig Kiskunhalason. A felajánló az egykoron tizenkét éven át Kiskunhalas tanácselnöki pozícióját betöltő Tánczos Sándor fia, aki édesapja hagyatékában jutott a festményekhez.

Az adományozás közben kiderült, hogy Diószegi Balázs rajztanára volt Tánczos Zoltánnak, amikor a Szűcs József Általános Iskola tanulója volt. Az adományozásról szóló megállapodás aláírását követően Szakál Aurél igazgató Szűcs Károly Diószegi című albumát nyújtotta át köszönete kifejezéséül a felajánlónak.