Egészséges ételek, új tankonyha a Központiban
Közélet

Egészséges ételek, új tankonyha a Központiban

Sok gyümölcsöt és salátát, egészséges ételeket esznek, de főzni is tanulnak a KRK Központi Általános Iskola diákjai. Több munkaállomásos új tankonyha segíti a technika órákat, illetve most már saját konyha főz a diákokra. Az intézményben több program is segíti a mai kor elvárásainak megfelelő táplálkozást. Pályázattal és önerővel mintegy 25 millió forintot fordítottak erre a célra.

Fakanalat ragadtak a diákok. Főzni tanulnak a gyerekek a technika órákon a Központi Református Iskolában. Ott jártunkkor éppen tárkonyos csirkeraguleves készült az új, több munkaállomásos tankonyhában, de lényegében bármilyen ételt el lehet itt készíteni. A diákok minden konyhai folyamatot el tudnak végezni a speciálisan kialakított teremben. Így a főzés után jön a tálalás, a kóstolás és a mosogatás. Nemrég nagyüzem volt a tankonyhában, mintegy 600 palacsinta készült, így jutott mindenkinek a finomságból.

A diákok szívesen főzőcskéznek, még a fiúk is kiveszik a részüket a feladatokból. Azt mondják, jól jöhet ez a tudás például akkor, ha majd tovább tanulnak és magukról kell gondoskodniuk. Az egészséges táplálkozást szolgálja az is, hogy a diákok salátát és gyümölcsöt fogyaszthatnak az iskolában. Reggelente érkezik a szállítmány és az aulában elhelyezett salátáspultból és a kosárba kitett gyümölcsből szünetekben vehetnek a fiatalok. De a büfé kínálatát is megreformálták, hogy itt is minden egészséges legyen.

A diákok tavasszal fűszernövényeket is fognak ültetni az udvarra kitett ládákba – sorolja Nagyné Lehoczki Zsuzsanna a Központi iskola igazgatója. Az intézmény menzáját érintően is volt változás. Most már saját konyhát üzemeltetnek, ahol szintén nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy korszerű ételek készüljenek. Tovább működik az egészségfejlesztési program is az Egészségfejlesztési Irodával, ennek keretében a felméréseket követően egyéni programot készítenek a gyerekeknek dietetikusok bevonásával – fűzte hozzá az igazgatónő.