Egy diplomata a történelem sűrűjéből (galéria)
Közélet

Egy diplomata a történelem sűrűjéből (galéria)

Egy neves diplomata, külpolitikában jártas személy vendégeskedett a Forrás-Új Tükör Klubban. Erdős Andrét legtöbben mint Magyarország ENSZ nagykövetét ismerik, azt kevesebben tudják róla, hogy ötven esztendővel ezelőtt a külügyminisztérium arab főosztályán kezdte a pályafutását. Kiskunhalasi előadása során  bepillantást engedett a magyar diplomácia és az ENSZ kulisszatitkai mögé.

Mindig is érdekelte a földrajz, a történelem, az idegen nyelv, többek között ennek is köszönhető, hogy a diplomata pályát választotta Erdős André. A most 78 éves szakember élményszerűen, rendkívüli tudással, tapasztalattal felvértezve beszélt a Forrás-Új Tükör Klub legutóbbi előadásán. Sorsfordító esztendők volt az est címe, a kiváló szakember kiemelte, ő bizony a rendszerváltás előtt és után is diplomata volt. Kiemelte, hogy óriási jelentősége volt a rendszerváltás előkészítésében az 1986-1989 közötti bécsi találkozónak. Ott, a magyar diplomácia megnyilatkozásaival erősítette az országunk imázsát. 

Erdős André 1990-ben került New Yorkba, az ENSZ képviselet vezetőjeként dolgozott. Előadásában felidézte azt az időszakot, amikor Magyarország 1968 után ismét bekerült a Biztonsági Tanácsba. Ennek öt állandó és tíz ideiglenes tagja van, hazánk 1992-1993 között megint ott volt ebben a testületben. Erdős André szerint ebben az időszakban volt a délszláv háború legkeményebb időszaka. Ez nagyban foglalkoztatta a BT-is. - Magyarország a délszláv háború legdrámaibb időszakában, 1992-1993 között volt az ENSZ Biztonsági Tanácsának a tagja. Éjjel-nappal a volt Jugoszlávia területén zajló események jelentették a fő témát. A helyszínen is voltam egy delegáció tagjaként. Megmondom őszintén, én azt hittem, hogy ami a második világháború idején volt Európában, az a legvéresebb eseményt jelentette abban az évszázadban. Azt hittem, ilyen sohasem fordulhat elő még egyszer, de azt kellett tapasztalnom, hogy tévedtem. Az emberek továbbra is sérülékenyek, egy bizonyos szöveg, narratíva megmérgezheti az agyukat. Olyan helyeken is, ahol korábban nem voltak konfliktusok, Drakulává tudnak válni emberek. A legdrámaibb az volt, hogy Boszniában, ahol három szláv gyökerű nép élt együtt,  mégis gyilkolták egymást - fogalmazott a volt nagykövet. 

Erdős André arról is beszélt, hogy szükség lenne reformokra az ENSZ szervezetében. Az alapokmányt aktualizálni kellene, de a Biztonsági Tanács létszámának bővítése is napirenden van 1995. óta. A volt nagykövet szerint az Egyesület Nemzetek Szervezetének mindig tükrözni kell a világ realitásait. (További részletek a jvöő szerdai Halasi Tükörben.)