Egy hét a kerékpározás jegyében
Közélet

Egy hét a kerékpározás jegyében

Kezdődik az Európai Mobilitási Hét, melyen Halas is részt vesz – az aktuális járványügyi szabályok adta keretek között. Esti tekerés, bringás reggeli, helytörténeti vetélkedő, faültetés, kulturális séta vár többek között az érdeklődőkre a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében. A pénteki Autómentes napon díjmentesen lehet utazni a helyi buszjáratokon a rendőrség pedig kerékpár regisztrációt tart.

Halas minden évben aktív résztvevője az Európai Mobilitási Hétnek. Szeptember 16. és 22. között minden napra jut valamilyen program, ami a környezetkímélő kerékpáros és gyalogos közlekedésre valamint a helyi kulturális értékekre hívja fel a figyelmet.

Ismerd meg este Halast! Kerékpáros tekeréssel indul a Mobilitási Hét. 16-án, szerdán 18 órakor a Közösségek Házától indul egy túra, ami egyben felhívja a figyelmet az esti kerékpározás szabályaira is.

Bringázz a munkába! 17-én – reggel 7 órától előreláthatóan fél 9-ig - kerékpáros reggeli helyszíne lesz Halas főtere. Kakaós csigával és almával kedveskednek a szervezők és az akcióhoz csatlakozó partnerek azoknak, akik biciklivel indulnak munkába vagy iskolába.

Európai Autómentes Nap. 18-án, pénteken lesz a Mobilitási Hét kiemelt napja. Halas főterén délelőtt óvodásoknak szóló programokat tartanak. 9 és 12 óra között a rendőrség kerékpár regisztrációt tart. Ez azt jelenti, hogy lefényképezik a bicikliket és rögzítik az adataikat. Ha esetleg e kerékpárt ellopnák a rendelkezésre álló adatok megkönnyítik a beazonosítását. A rendőrség azt kéri, hogy aki szeretne élni a regisztráció lehetőségével az hozza el a főtérre a szóban forgó biciklit, ha rendelkezésre áll, annak a papírjait, illetve a tulajdonos személyi igazolványát, valamint lakcímkártyáját.

A pénteki autómentes napon lesz még online vetélkedő diákoknak, valamint kerékpáros vetélkedő általános és középiskolás csapatoknak. Erre még várják a jelentkezéseket a kiírás alapján. A kerékpáros vetélkedő pénteken 14 órakor indul a főtérről és a különböző városi színtereken lesznek a feladatok. Az Autómentes Napon, pénteken díjmentesen lehet utazni a halasi helyi járatokon. Ezzel az akcióval szeretnék felhívni a figyelmet a helyi közösségi közlekedés használatára.

Barátságfa ültetés. 19-én, szombaton fát ültetnek a Szabadkai úton, a Szent József iskolával szemben. A barátságfa a Szabadkai kerékpáros túráknak állít emléket.

Kulturális séta. A Kulturális örökség napja alkalmából 20-án, vasárnap 15 órakor az Eskü térről, a Tájháztól indul egy kis túra a Közösségek Házáig. 21-én, hétfőn Zsanára indul kerékpártúra. A start a Közösségek Házánál lesz délután fél 5-kor.

Majdnem 50 év. A Mobilitási Hét zárásaként – a Forrás Klubbal közösen - a szakmában közel 50 évet eltöltő Zsivánovics István gépjárművezető-oktató osztja meg az érdeklődőkkel az utakon szerzett tapasztalatait, kalandjait.