Elhunyt dr. Katona Józsefné
Közélet

Elhunyt dr. Katona Józsefné

Életének 79. évében elhunyt dr. Katona Józsefné köztiszteletnek örvendő tanár, kórusvezető. A kiváló pedagógust, szerető édesanyát, nagymamát családja, barátai,  sok száz egykori tanítvány és a pedagógustársadalom gyászolja.

A Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola nagy családja ismét elvesztette egy pótolhatatlan tagját. Életének 79. évében elhunyt dr. Katona Józsefné Gál Ildikó. Dr. Katona Józsefné az 1980-as évektől kezdve több mint 20 évig tanított az intézményben. Pedagógiai munkájával a legelismertebb pedagógusok közé tartozott. Kultúraszervező tevékenysége által létrejött programok az intézmény arculatának elismert jegyei közé tartoztak, és máig őrzik értéküket.

Dr. Katona Józsefné gyermekkorában pedagógus édesapjával, a később szintén tanári pályára lépett húgával, Katalinnal, és a családért mindent feláldozó édesanyjával élt Szegeden. A Tömörkény István Gimnáziumban érettségizett, majd azt követően a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett magyar-ének szakos tanári diplomát. Szakmai tudását a kecskeméti Kodály Szemináriumokon bővítette, mélyítette.

Tanári pályafutását a Szeged-Szentmihályteleki Gárdonyi Géza Általános Iskolában kezdte, majd a Rózsa Ferenc Általános Iskolában folytatta. Könyvtáros alapvizsgával is rendelkezett. 1962-ben férjhez ment, és házasságukból két gyermek született. 1974-ben családjával városunkba költözött.

Ettől az évtől a Kiskunhalasi Szűts József Általános Iskolában, 1981-től a Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskolában volt pedagógus. Nyugdíjba vonulásáig tanított magyar nyelv és irodalmat, és főleg ének-zenét. Maga is több évtizedig férjével és lányával együtt énekelt Szegeden a Liszt-, Bartók- és Pásztory-díjas Rozgonyi Éva karnagy által vezetett Bartók Kórusban, melynek köszönhetően Európa és a világ számos országába eljutott. 1982-től a Zeneiskolában zenei előképzőt és magánéneket is tanított.

Kiváló tanár, osztályfőnök volt. Irányítása alatt az intézmény énekkara sokszor kapott arany minősítést fesztiválokon, találkozókon, a Magyar Rádió több alkalommal is hangfelvételeket készített velük. A tanárnő minden mozdulata, mondata és munkája zenélt. A természete, a munkához, kollégáihoz és a gyermekekhez való hozzáállása sugározta a harmóniát.

Magas fokú szakmai tudás birtokában tanította a tárgyait, iskolai énekkarokat szervezett és vezetett, ahová szívesen tartoztak a diákok, sokan évekig visszajártak, vállaltak közreműködést egy-egy intézményi rendezvényen. Többen az ő hatásra foglalkoztak, foglalkoznak a zenével, van, akinek ez lett a hivatása is. Énekkari közösségeket formált és tartott össze kedves, segítő, önzetlen egyéniségével.

A tanárnő több kulturális projekt elindításában kezdeményezőként vett részt. Egyik alapító tagja volt a Kalamáris Kulturális Alapítványnak. Éveken keresztül szervezője és résztvevője volt az 1996-ban útjára indított „Cantemus” énekkari találkozónak, az Iskolakerti est rendezvénynek. Elképzelhetetlen volt nélküle az országos jelentőségű tanszerbörze megrendezése. Többször ajánlott alkotót a Suligaléria kiállításaira is. Az irodalom-, és zenetörténeti terület egyik megálmodója és szakmai irányítója volt a Felvidék megismerésére irányuló, nagy sikerű, tehetséggondozó „Humán táboroknak”. A nagy múltú karácsonyi koncertek egyik fő szervezője is ő volt. Kórusának műsora hosszú évekig a karácsonyi készülődés időszakában szívet-lelket megnyugtató, gazdagító élményt jelentett. 

Férje, dr. Katona József orvos volt, aki pár éve hagyott itt bennünket. Gyermekei Katona Renáta és dr. Katona Miklós. Munkásságát 1982-ben, 1996-ban a Művelődési Miniszter Kitüntetésével, 1997-ben Pilinszky-díjjal, 2001-ben Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetéssel ismerték el. Az intézmény saját kitüntetését, az Arany penna díjat titkos szavazással 2005-ben kapta meg a kollégáitól.

Dr. Katona Józsefnétől 2019. március 29-én, pénteken 14 órakor vesznek végső búcsút a kiskunhalasi Református Imaházban. 

Felsőváros Általános Iskola közössége