Elhunyt Paczolay Gyula
Közélet

Elhunyt Paczolay Gyula

Hetvennyolc éves korában hétfőn este elhunyt Paczolay Gyula testnevelő, tornaedző, nemzetközi versenybíró, Kiskunhalas Díszpolgára. Temetéséről később intézkednek.

- Végső soron a „magamon végzett kísérletek” révén sikerült kifejleszteni az idősödők tornáját. De igaz az is, hogy sokszor kellett küzdenem magammal, másokkal: az értetlenséggel, a hálátlansággal, a nemtörödömséggel. Úgy látszik, nekem ilyen sors adatott, hogy valamiért mindig küzdeni kell. Ezzel együtt elégedett vagyok a sorsommal. A tornából tanultam az életfelfogásom. Ez egy széles, soksávos (autó)pályát jelent, ahol elméletileg soha nem lehet ütközni - mondta egy vele készült interjúban Paczolay Gyula.

A nyugalmazott testnevelő, tornaedző, nemzetközi versenybíró életének 78. évében hétfőn este elhunyt. Paczolay Gyula több évtizeden át dolgozott a tornában, 1988-ban ott lehetett versenybíróként a szöuli olimpián. Paczolay Gyula élete egyik fő műve a Tulit Péter Emlékverseny. Tulit Péter kiskunhalasi származású volt. Kiskunfélegyházán tanított, Halason soha, de szerette és támogatta a helyi fiatalokat. A nevét viselő tornaversenyre a magyarok mellett nyugati versenyzők is érkeztek. A versenysorozat a 34. alkalom után ért véget. Munkásságát 2009-ben Kiskunhalas díszpolgári címmel ismerte el.

Elindította a Jól Idősödők Klubját, amely népszerű kezdeményezés lett a városban és mozgalommá nőtte ki magát. Néhány héttel ezelőtt személyesen üdvözölte a halasi főtéren szereplő dán senior tornacsoport tagjait. Minden nap kerékpározott, sétált, barátaival találkozott. Temetéséről később intézkednek.