Eltömődnek a levéltől a csapadékcsatornák
Közélet

Eltömődnek a levéltől a csapadékcsatornák

Egyre többször okoz gondot a csapadékvíz elvezető csatornába belemosódó falevél Kiskunhalason. Molnár Ferenc, a Halasi Városgazda Zrt. vezérigazgatója arra kér mindenkit, gereblyézze össze, ha lehet, komposztálja a zöldhulladékot, ugyanis ha az a porták előtt marad előbb-utóbb a szél, vagy az esővíz jelentős részét a csatornába sodorja.

Kiskunhalason az átlagosnál jóval több fa található, ősszel a több tonnányi levél kezelése nem egyszerű feladat. Zöldjárat valamint ingyenes, konténeres levélgyűjtési akcióval igyekszik segíteni a város a lakosságot ebben a feladatban. A Városgazda Zrt. munkatársai is folyamatosan takarítják az utcákat, ennek ellenére jelentős mennyiségű levél így is a zárt csapadékcsatornában végzi. A felgyülemlő avar sok esetben eltömíti a csatornákat, így azok a csapadékos időszakban nem tudják elvezetni a vizet. Nem csak így kerül bele a falevél és a hulladék- mondja a Városgazda Zrt. vezetője. Molnár Ferenc szerint vannak olyanok akik, szándékosan tömik bele a falevelet a csatornákba.

Nem csak zöldhulladékot, üdítős palackokat, nagykabátot, rongyokat gyömöszölnek a csövekbe, abban bízva, hogy majd a víz elsodorja azt. A felelőtlen emberek, ha lebuknak, akár százezres nagyságrendű bírságra is számíthatnak. Szerencsére arra is van példa, hogy a lakóközösségek időben, és megfelelő módon szabadulnak meg a lehullott falevéltől. Összegyűjtik, zsákolják azt és elviszik a város több pontjára kihelyezett konténerekbe.