Emlékezetes szalagavatóval ünnepeltek a bibós diákok (galéria)
Közélet

Emlékezetes szalagavatóval ünnepeltek a bibós diákok (galéria)

Középiskolás éveik fontos állomásához érkeztek a Bibó István Gimnázium végzősei. A tizenkettedikesek szalagozó ünnepsége, majd az osztálytáncokkal színesített gála emlékezetes órákat szerzett a közösségnek, a tanároknak és természetesen a szülőknek, hozzátartozóknak is.  A négy osztály diáksága újabb lépést tett a felnőtté válás útján.

Alig lehetett megközelíteni a Bibó István Gimnázium környékét pénteken este. A végzősök szalagozó ünnepségére és báljára került sor. Ebben az esztendőben négy osztály fejezi be középiskolai tanulmányait. Az elmúlt hetek a  tanulás mellett természetesen a lázas készülődéssel, gyakorlással teltek el. Az ünnepség első felében, az intézmény aulájában volt a szalagtűzés, a 12. osztálynak Hegedűs Katalin, a 12. a diákjainak Kissné Kriszt Zsuzsanna, a 12. b diákjainak Tóth Piroska, a 12. c tanulóinak pedig  Sajdikné Béla Györgyi osztályfőnök tűzte fel a szalagot. A hagyományoknak megfelelően itt adta át Várnai Lászlóné a férje tiszteletére alapított díjat, amelyet minden évben egy tehetséges bibós diák vehet át. Idén Szőnyi Borbála 12. osztályos tanuló volt a díjazott.

Az ünnepség folytatásában, a Horváth István Sportcsarnok teljesen megtelt. A bál első műsorszáma az angol keringő volt,  a koreográfiában 31 pár szerepelt. Az osztálytáncok sorát a 12. b nyitotta meg, nem is akármilyen produkcióval. A koreográfia az 1960-as évek világába kalauzolta el a jelenlévőket, ahol egy mulatóban elalszik egy vendég, és bezárják. Az éj leple alatt belopóztak társai is, és fergeteges bulit csaptak. Ám váratlanul megszólal a riasztó, és visszatért a tulajdonos. A siker nem maradt el.

A folytatás a 12. c osztályé volt. A hangulat tovább emelkedett, ugyanis a közösség fiú tagjainak története négy évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor egy zsarnok, szabadságuktól megfosztva, egy Brazíliába tartó, gályarabokat szállító hajóra kényszerítette őket. Érkezésükről azonnal tudomást szereztek a helyi lányok, akik azóta is tartják bennük a lelket, és általuk a mindennapok szürkesége színekkel telítődött. A táncban fontos szerepe volt a Jótündérnek is. A nagy taps azt mutatta, a diákok jól választottak. 

A 12. osztály 1915 nappal ezelőtt lépett be a Bibó-gimnázium kapuján, Táncunkban visszarepítették a közönséget a 19. századi Franciaországba. Megidézték a párizsi Moulin Rouge hangulatát, ahol a nyolc fiú rátalált az elhagyatott babákra, és azonnal a kánkán kellős közepén találták magukat. A koreográfia elnyerte a közönség tetszését. 

Franciaország után a görög hétköznapok is megelevenedtek a 12. a jóvoltából. A görög pásztorok kecskéiket beterelve várták asszonyaiktól a friss ebédet, némi kedvcsináló itallal kísérve. Az ő életükben is nagy szerepet játszik a megfontoltság, az egység és a humor, ahogy közösségünk mindennapjaiban. Ezt jelenítették meg egy emlékezetes produkcióban.

A bált a bécsi keringő zárta. A műsorban közreműködtek a Studio 2000 TSE táncosai, Gendur Kíra – Prohászka Tamás, Szabó Márk – Frey Tímea, Pszota Eszter – Patkós Máté; valamint Hegedűs Ildik, Fuchs Dorina és Mátyus Eszter.