EP választás – szerdáig lehet átjelentkezni
Közélet

EP választás – szerdáig lehet átjelentkezni

Május 26-án, vagyis e héten vasárnap lesz az Európai Parlamenti választás. Már javában tartanak a szavazás előkészületei a választási irodáknál. A hét közepén két kérelem beadásának a határideje is lejár, erre nem árt figyelni az érintetteknek.

A választópolgárok a korábban megküldött értesítőkben tudják megnézni, hogy melyik szavazókörben adhatják le voksaikat május 26-án az Európai Parlamenti választáson. Ha valaki nem a lakóhelyén tartózkodik a szavazás napján, az még átjelentkezhet egy másik belföldi szavazókörbe.

Aki az ország területén, de nem a bejelentett lakóhelyén szeretné leadni a voksát az május 22-én 16 óráig intézheti az átjelentkezését másik szavazókörbe.  Korábban a választást megelőző péntekig volt erre lehetőség, de ezt most előrehozták szerdára.  A kérelmek online, papír alapon és személyesen a választási irodákban intézhetők.

Az akadálymentes szavazóhelyiség iránti kérelem beadásának is szerda 16 óra a határideje. A szavazással kapcsolatos kérdésekben a választas.hu internetes oldalon sok információ található, de segítséget lehet kérni a választási irodáknál is.

Az Európai Parlamenti választásra készülve már túl vannak vizsgán a jegyzőkönyvvezetők, és a szavazatszámláló bizottságok tagjai is részt vettek az előírt oktatásokon, hogy a szavazás lebonyolításakor minden helyzetben tudjanak intézkedni. Megtartották az igazgatási és informatikai próbákat is. Ezeken szimulálták a választás napját, vagyis mindent ugyanúgy elvégeztek, mint ahogy az vasárnap történni fog. Nemsokára megérkeznek a városba a szavazólapok is.

Május 26-án már reggel 6 órakor kinyitnak a szavazókörök és egészen este 7 óráig lehet leadni a voksokat a pártok listáira. 21 politikus fogja majd képviselni az országot az Európai Parlamentben.

(A szavazással kapcsolatos tudnivalókról a héten még részletesebb tájékoztatást adunk.)