Ez történt idén júniusban
Közélet

Ez történt idén júniusban

Folytatjuk visszatekintő sorozatunkat, melyben ezúttal a júniusi eseményeket elevenítjük fel.

 
Új eszközök
 
Megérkeztek az új inkubátorok és lélegeztető készülékek a halasi kórházba. Két pályázatnak köszönhetően teljesen megújul az intézmény koraszülött-ellátási gépparkja. A 3 milliárdos modernizációs program mellett egy 50 milliós fejlesztés is segíti a vártnál hamarabb született és gyengébb babákat.

Az új eszközök segítségével teljesen megújul az intézmény koraszülött-ellátási gépparkja. A pici babákat a lehető legkorszerűbb eszközök fogják segíteni abban, hogy minél hamarabb megerősödjenek és hazamehessenek a családjukhoz. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórháznak az „intenzív neonatológiai osztály fejlesztése” elnevezésű programhoz Európai Uniós támogatással, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, az Új Széchenyi Terv keretében sikerült beszerezni az új eszközöket.

A tapasztalatok szerint a térségben emelkedik a koraszülések száma. A szülések több mint 15 százalékában a babák a vártnál hamarabb látják meg a napvilágot. Ők különös gondoskodást és nagy figyelmet igényelnek. Ezt segítik majd az új eszközök.

Az új berendezések mellé informatikai fejlesztés is párosul –kaptuk a tájékoztatást Varjú József üzemeltetési igazgatótól. Ezért a picik minden adata pontosan nyomon követhető lesz, sőt Kecskeméten és az ország több kórházában is ilyen eszközöket állítanak használatba, így azok kompatibilisek lesznek egymással. A halasi kórházba nagyon várták már azokat a lélegeztető gépeket is melyekkel a pici súlyú koraszülötteket tudják segíteni. Az ő lélegeztetésüket eddig nehézkes volt megoldani.

Az új eszközöket új környezetben, a kórház hármas szintjén állítják majd üzembe. Itt még folyamatban vannak, de a végéhez közelednek az átalakítási munkálatok.

Háborognak a halasiak az elmaradt szúnyogirtás miatt
 
A kertek locsolása mellett gyakorlatilag minden más szabadtéri programot is lehetetlenné tesznek a szúnyogok Kiskunhalason. Elég szunnynéhány pillanatra kilépni a lakásból, máris vérszívót tucatjai szállnak az emberre. Szerkesztőségünk annak járt utána, miért maradt el idén Halason a szúnyogirtás. Tekintse meg videónkat, amiben az emberek elmondják véleményüket a kérdésről!

Az utóbbi időben térségünkben is felbukkantak a betegségeket terjesztő szúnyogok. Az emberekben joggal merül fel kérdés, milyen következményei lehetnek egy ilyen csípésnek, és hogy miért maradt el idén a rovarok irtása városunkban.

gazdakicsiVizsgáztak a gazdák
 
Írásbeli, szóbeli, gyakorlati feladatok megoldásával adtak számot tudásukról a Halasi Gazdakör által szervezett aranykalászos tanfolyam végzősei. Ezúttal 32 fő szerezheti meg a végzettséget.

Az iskolapadba szép számmal ültek be hölgyek is, vagyis gazdaasszonyok, illetve egész családok is jártak az oktatásra. Mivel változnak a képzési szabályok úgy volt, hogy ez lesz a Gazdakör utolsó ilyen tanfolyama, ám Rédei Ferenc elnök tájékoztatása szerint a nagy érdeklődés miatt valószínűleg még indítanak egyet a nyár végén.

Az a törekvés, hogy olyanok műveljék a földet, akik értenek hozzá, illetve a támogatások is megkövetelik ezt a végzettséget.