Fájó emlékek
Közélet

Fájó emlékek

A 74 évvel ezelőtti holocaust áldozataira emlékeztek vasárnap a kiskunhalasi zsinagógában. A több milliónyi áldozat között ott voltak a halasi mártírok is, akik munkatáborokban, gázkamrákban vesztették életüket.

A holocaust mély sebet ejtett a zsidó közösségen, a 74 évvel ezelőtti borzalmak soha nem múló fájdalma övezte a kiskunhalasi megemlékezést. Kiskunhalason több száz áldozatról szólnak a feljegyzések. Az ötszáz deportált kiskunhalasi zsidó közül 184 fő nem tért haza szeretteihez.

A munkaszolgálatosok közül 80 férfi vesztette életét a háború során. Az áldozatokra emlékezve gyűltek össze a zsinagógában a gyásznap résztvevői. A megjelenteket Raáb András elnök köszöntötte. A katolikus és református felekezetek vezetői is szolidaritásukról biztosították a helyi izraelita közösséget.

Dr. Róna Tamás főrabbi elmondta, nincs magyarázat azokra a borzalmakra, melyeket a közösségek elszenvedtek a holocaust során. Egész családok vesztek oda a háború viharában. A megemlékezés a mártírok falánál fejeződött be.

Még több cikk

Fák, virágok, fények

Fák, virágok, fények

Jobb, ha nem szagolja meg

Jobb, ha nem szagolja meg

Segítenek kertészkedni

Segítenek kertészkedni