Fát ültettek a halasiak Dürnkrutban (galéria)
Közélet

Fát ültettek a halasiak Dürnkrutban (galéria)

Augusztus 26-án, a dürnkruti csata  740. évfordulóján és helyszínén avatják fel a kiskunhalasi emléktáblát, amelyet a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület és az önkormányzat készíttet el. Az ötlet és  kezdeményezés Mester Sándoré, aki történelemtanárként kutatta az ütközetet. Szerdán egy kis halasi küldöttség járt Dürnkrut és Jedenspeigen között, ahol a két polgármester társaságában tiszafát ültettek a leendő emléktábla helyén.

A 740 évvel ezelőtti, úgynevezett dürnkruti csata meghatározta egész Európa jövőjét. Augusztustól egy kiskunhalasi emléktábla is jelzi az utókor számára, hogy a kunok leszármazottai tudják, mekkora jelentősége volt ennek az ütközetnek. Mester Sándor kezdeményezésére, a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület hathatós közreműködésével és az önkormányzat segítségével valósulhat meg ez. Az érintett két szomszédos település polgármestere, Alfred Kridlo és Herbert Bauch fogadókész volt, nekik is köszönhető, hogy már az augusztus 26-i ünnepségen felavathatják a táblát. Szerdán Szegletes László, az egyesület elnökhelyettese és Mester Sándor felkereste a helyet és fát ültettek a jeles esemény előkészületeként.

Gernot Ertl (Jedensepigen alpolgármestere), Alfred Kridlo (Jedenspeigen polgármestere), Szegletes László elnökhelyettes, Mester Sándor történelemtanár, Herbert Bauch (Dürnkrut polgármestere)

A halasiakat a hivatalában fogadta Alfred Kridlo Jedenspeigen első embere, aki jelezte, örömmel fogadták a kezdeményezést és minden segítséget megadnak a terv megvalósításához. A hatalmas emlékmű a két osztrák kistelepülés, Jedenspeigen és Dünkrut között található. Dünkrut polgármestere, Herbert Bauch a helyszínen csatlakozott a csapathoz. Együtt ültették el a Kiskunhalasról vitt tiszafát. - Egy márvány emléktábla lesz, magyar és német nyelven. Rajta lesz  egy pár szavas kun nyelvű idézet a „kun miatyánk”-ból, ezzel utalnánk az eseményre, a csatában részt vett magyar/kun harcosokra. Az emléktáblán két bronz plakett kerülne elhelyezésre, az egyik IV. László címerét, a másik egy hátrafelé nyilazó kun lovas képét ábrázolja- tudtuk meg Szegletes Lászlótól és Mester Sándortól.

A két polgármester meghívták Kiskunhalasra, egyikük, Herr Bauch jelezte, ő szívesen ellátogat az ősz folyamán városunkba. Herr Kridlo is köszönettel vette az invitálást, amellyel alkalomadtán élni kíván. Megtudtuk, hogy az augusztus 26-ai emléktábla-avatóra jelentős létszámban képviseltetik magukat a nyugállományú egyesület tagjai. A két osztrák kistelepülés festői szépségű tájon fekszik, a közelben található egy római kori emlékhely, amely jelentősnek számít egész Európában, és egy diadalív, a Heidentor is. A természeti adottságokat kihasználva pedig szélerőművek százai termelik az elektromos áramot.