Felmérik az öntözési vízigényeket
Közélet

Felmérik az öntözési vízigényeket

Adategyeztetésre kérik a gazdálkodókat. Az öntözési igényeket mérik fel a hónap végéig a falugazdászok.  E mellett most van a gazdálkodási naplókkal és őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézések időszaka is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a tavalyi év végén nagyszabású öntözési vízigény felmérésbe kezdett, ami segítséget ad majd az öntözésfejlesztési stratégia kialakításához. A felmérés során mintegy 43 ezer kamarai tagot keresnek meg a falugazdászok. A megyében közel ötezer termelőt. Az adatok begyűjtése Halason is folyamatban van – tudtuk meg Csanádi Lajostól a Halas és Környéke Gazdakör elnökétől.

A tervek szerint a jelenlegi 80 ezer hektáros öntözött területet minimum 300 ezer hektárra növelik. Ez elősegítheti a kertészeti kultúrák, illetve a szőlő- és gyümölcsültetvények arányának emelését is, valamint az aszálykárok enyhítését.

A térségben kevésbé megoldott az öntözés a földeken, így a gazdák érdeke is, hogy sikeres legyen a felmérés, ami alapján ki tudják dolgozni a további feladatokat és pályázatokat, amik az öntözéshez szükséges eszközök beszerzését segítenék. A felmérés, adategyeztetés, január 31-ig tart.

Mivel eddig igen enyhe a tél a falugazdászok arra is felhívják a termelők figyelmét, hogy nézzenek szét a földeken és ellenőrizzék a kártevők jelenlétét.

Hozzászólás (0)