Feltöltötték a madáretetőket
Közélet

Feltöltötték a madáretetőket

Télvíz idején kap igazán fontos szerepet a madáretetés. Amikor fagypont fölött van a hőmérséklet, a többség megtalálja táplálékát a természetben. A mínuszok és a hó megérkezésével azonban már jól jön a segítség a madaraknak. Erről is beszélgettünk Greguss Viktorral, a Zöld Közösség Természetvédelmi Egyesület alapító tagjával.

- Fontos a környezettudatos magatartás, a természetet óvó viselkedés kialakítása és továbbadása. Hogyan érhető ez el a gyerekeknél? Mennyire fogékonyak rá?

- Úgy gondolom, a környezettudatosság példáit hatásosabb a gyakorlatban bemutatni. Egy szabadtéri környezetvédelmi óra jobban megmarad emlékként. Amikor erdőt, mezőt együtt járunk be, a szemetelés maradványait is testközelben láthatják. Szeretnénk jobban bevonni a diákságot közhasznú feladataik keretében a helyi környezet és természetvédelembe.  A tanulók segítségével, szakmai felügyelet mellett tervezzük kezelni például a helyi jelentőségű természetvédelmi területeket is.

- Tél van. Milyen aktuális teendői vannak a Zöld Közösség Természetvédelmi Egyesületnek?

- Természetvédelmi segítséget jelenthet ilyenkor a madáretetés. Főleg hó és fagy idején fontos ez. Ám városunk ebben is szerencsés – kis túlzással – az egész város egy téli madáretető a számos, városi ostorfánk termései miatt.  Ezt szüretelni látogatnak meg minket a nagy számban január, február környékén Skandináviából érkező fenyőrigók és csonttollúak. A városi környezetünkön kívül ezek a madarak a környékünkre jellemző galagonyás, kökényes vidéket is szeretik. Az egyesületi tagok közreműködésével húsz körüli madárodút helyeztünk ki, ezeknek körülbelül a felében költenek is cinkék. Két nagy madáretetőt állítottunk fel a városban. Az egyiket a Semmelweis téren helyeztük el. A másik a Szilády-gimnázium udvarán található. Mindkét etetőt előszerettel látogatják az éhes madarak.

A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap január 27-i számában olvashatják.