Fogyatékos Emberek Világnapja
Közélet

Fogyatékos Emberek Világnapja

Műsorral, kiállítás megnyitóval ünnepelték Halason a Fogyatékos Emberek Világnapját. Hat intézmény munkáit állították ki a Közösségek Házában, ráadásként a hétfő esti ünnepségen az alkotók még műsort is adtak a telt házas közönségnek.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a Fogyatékos Emberek Világnapjává, melynek célja: felhívni a figyelmet a fogyatékkal élő emberek problémáira. A Támaszpont Alapítvány 3 évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy e jeles nap alkalmából nem a problémákkal kíván foglalkozni, sokkal inkább szeretné láthatóvá tenni azt, hogy a fogyatékkal élő személyek is hasznos, alkotó tagjai a társadalomnak. Felkeresték a Kiskunhalason fogyatékkal élő személyek gondozásával foglalkozó intézményeket, szervezeteket, akik az ügy mellé álltak, és létrejöhetett az immár sorrendben harmadik kiállítás „Szebb velünk a világ” címmel.

A város nevében Hunyadi Péter önkormányzati képviselő köszöntötte az alkotókat és a vendégeket, majd egymást váltották a színpadon a műsorszámok. A Magyar Baptista Egyház Filadelfia Integrált Szociális Intézmény Nefelejcs Ház Fogyatékosok Nappali Intézményének a produkciója nyitotta a sort, majd az Ékes Kapu Református Fogyatékos Otthon lakói énekeltek. Ábrahám Krisztina is fellépett. A Bács-Kiskun Megyei Bárka Szociális Intézmény Nefelejcs Otthonának lakói verset mondtak. A Kiskunhalasi Református Egyházközség Benjámin Szociális Intézményének lakói pedig az Értékes vagy című darabot mutatták be.

Dudás Erika a Filadelfia Integrált Szociális Intézmény telephelyvezetője nyitotta meg a kiállítást melyen többek között rajzok, kézműves alkotások, ünnepi díszek és levendulás tárgyak láthatók. A tárlat december 9-ig tekinthető meg a Sétáló utcai Közösségek Házában.

fotók: Anda Péter