Főszerepben a kerékpár és az autómentes főtér (galéria)
Közélet

Főszerepben a kerékpár és az autómentes főtér (galéria)

Délelőtt és délután is színes programokkal várta az érdeklődőket az Európai Autómentes Nap kiskunhalasi rendezvénye a főtéren. A Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésben a helyi rendőrkapitányság, a Koliken Kft. és a Magyar Vöröskereszt Kiskunhalasi Területi Szervezetének együttműködésével hasznos ismeretekre lehetett szert tenni, ugyanakkor lehetőség volt a kerékpárok regisztrációjára is. Délután az iskolások vetélkedője zajlott, fókuszban a helyi nevezeteségekkel, amelyeket biciklivel kellett felderíteni.

Minden évben van egy olyan nap, amikor nagyobb hangsúlyt kap a kerékpáros közlekedés fontossága. Az Európai Autómentes Naphoz hosszú évek óta csatlakozik Kiskunhalas is. A programok szervezéséből, koordinálásából oroszlánrészt vállalt a Halasi Média és Kultúra Kft. Idén sem volt másképpen, kora reggeltől autómentessé vált a főtér. A Koliken Kft. jóvoltából bicikliket tesztelhettek a gyermekek, de nagy sikere volt az aszfaltrajzolásnak. Hosszú sor kígyózott a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság standjánál is, ahol a kerékpárokat lehetett regisztrálni.

- Évek óta résztvevői vagyunk mi is ennek a programnak. Szerencsére sokan felkerestek minket, így a kerékpárjaik nagyobb biztonságban vannak. A regisztráción felül a Házhoz megyünk program keretében felhívtuk az állampolgárok figyelmét arra, hogyan ne válljanak áldozattá. A Mobil Bűnmegelőzési Centrum kisbuszánál pedig megmutathattuk azopkat az eszközöket, amelyek segítségével védhetik otthonaikat - fogalmazott Farkasné Wodring Zsuzsanna őrnagy, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. A rendőrség munkáját a Dékáni-technikum rendészetis diákjai segítették.

A Magyar Vöröskereszt Kiskunhalasi Területi Szervezete megnyitotta hősképzőjét, amelyben bárki elsajátíthatta az újraélesztés alapjait. Egy bemutató keretében pedig egy kerékpáros baleset sérültjének ellátását nézhették meg az érdeklődők. Délután az általános- és a középiskolások számára volt egy vetélkedő az Egészséges Bács-Kiskunért program segítségével. A diákoknak kiskunhalasi nevezetességeket kellett felkeresniük, ahol aztán szelfit készítettek a versenyzők. Az öt helyszín bejárására 60 percük volt. További részletek a 19 órakor kezdődő híradóban.