Gyertyák gyúltak az elesettekért (galéria)
Közélet

Gyertyák gyúltak az elesettekért (galéria)

Halas idén is részt vett a nemzetközi akcióban. 2014 óta 11. hó 11-én 11 órakor Kárpát medence szerte emlékeznek az I. világháborúban vagy annak következtében elhunytakra. Az évforduló most hétvégére esett, de így is sokan részt vettek a megemlékezésen.

Az I. világháborús hadisírok parcellája Halason a katolikus temetőben található nem messze a kápolnától. Már hagyomány, hogy fiatalok és idősebbek egyaránt összegyűlnek itt emlékezni. Mintegy ezer halasi férfi maradt a frontokon. A katolikus temető 11-es parcellájában mintegy 80-90 hadisír található. Olyanok is nyugszanak itt, akik a helyi hadikórházban hunytak el, vagy hadifoglyok voltak.

A helyi szervezők nevében Végső István, a Pásztortűz Egyesület vezetője mondott beszédet. Szólt a halasi hadisírok, a parcella történetéről, az itt nyugvókról és a nemzetközi akcióról, majd versek következtek és Hozdik Zsolt plébános áldása. Végül a jelen lévő diákok, az intézmények, szervezetek képviselői és a magánemberként jelen lévők virágokat, mécseseket helyeztek el a síroknál. Az idősebb generáció tagjai közül többen elmesélték, hogy nekik még személyes kötődésük van ehhez a naphoz, hiszen családtagjaikat, rokonaikat veszítették el a „nagy háborúban”, így ők nem csak általánosságban, hanem egy-egy konkrét személyre is emlékeztek.

A hadisírok felújítás, egységesítés előtt állnak, a parcellánál sétányt alakítanak ki. Erre már van egy megnyert pályázat, így csak a kivitelezés van hátra.