Gyűjtés, leltározás, rendszerezés
Közélet

Gyűjtés, leltározás, rendszerezés

Három hónap nagy idő. Ennél is több idő telt el, míg zárva tartott a Thorma János Múzeum. Június 23-tól azonban már újra látogatható maszkban, kézfertőtlenítés után, legalább másfél méteres távolságtartással egymástól. A közönséget naponta 9 és 17 óra között várja az intézmény.

Az elmúlt negyedév munkálatairól Szakál Aurél adott tájékoztatást. A Thorma János Múzeum igazgatója arról számolt be érdeklődésünkre, hogy sokat dolgoztak az elmúlt hónapokban, és jelentős eredményeket tudnak felmutatni a gyűjtés, rendszerezés, publikálás terén.

- A karantén ideje alatt közel kétezer tételt beleltároztunk, és körülbelül százötven tárgyat restauráltunk. Több ezer negatívot beszkenneltünk, digitalizáltunk. A munkák egy részét otthonaikban végezték a kollégák – tudtuk meg. – Közben híreket is szolgáltattunk a karanténból, sőt rejtvényt is közzétettünk az intézmény közösségi oldalán. Közreműködtünk egy lengyel-magyar virtuális kiállítás létrejöttében. Ehhez katalógus is készül. Magyar részről Berki Viola kiskunhalasi festő- és grafikusművésztől adunk anyagot hozzá.

Újra megnyitotta kapuit a Thorma János Múzeum. Június 23-tól a megszokott nyitvatartási rendben látogathatók az állandó kiállításaik: a Thorma Galéria, a Bay Gyűjtemény, a helytörténeti és régészeti kiállítás, valamint a numizmatikai és népművészeti gyűjtemény megtekintése igazi kikapcsolódást nyújt. B. Boros Ilona textilművész csodálatos szőnyegei és tűzzománcai hosszú várakozás után végre közelről is szemügyre vehetők.

További részletek a Halasi Tükör hetilap július elsejei számában.