Gyümölcskínálat a piacon
Közélet

Gyümölcskínálat a piacon

Sokan keresik a gyümölcsöt a piacokon, így a halasin is. Az eddigi időjárás nem kedvezett a termésnek. A gyümölcs egy része eladhatatlan minőségű lett – panaszolták az őstermelők. A dinnyeszezonra egy kicsit még várni kell, de fóliás sárgadinnye már kapható.

A halasi piacon sokan keresik ezekben a hetekben a szezonális gyümölcsöket. A szép termésnek megkérik az árát, igaz munka is sok volt vele.  Az idei gyümölcstermés nem a legjobb – mondják a termelők. Egy átlagos év termésének csak a negyede vérható kajszibarackból, de kevesebb lesz őszibarackból, almából, meggyből és cseresznyéből is. Most például a sok eső nehezíti a helyzetet. A málna penészesedik, a cseresznyék és a meggyek megrepednek, így szemenként át kell válogatni a piacra szánt termést.

Az ma már ritkább, ha egyszerre valaki öt, tíz kiló gyümölcsöt kér, inkább kisebb mennyiségeket szoktak vinni, főként akkor, ha magasabbak az árak – sorolták tapasztalataikat az őstermelők. Már az első hazai sárgadinnyék is megjelentek a piacon. Az agrárkamara adatai szerint a legjelentősebb termőkörzete Bács-Kiskun megyében található. Az időjárási anomáliák miatt egyre többen térnek át a biztonságot jelentő fóliasátras termelésre. A halasi piacon is kaphatóak így nevelkedett sárgadinnyék. A szabadföldi görögdinnyék dömpingszerű megjelenésére pár hetet még várni kell.

Fotók: Csóti Gábor