Hajas Kupa-győztes fodrász
Közélet

Hajas Kupa-győztes fodrász

Pál Gábor a KRK Szilády Áron Gimnáziumában érettségizett. A vizsgák után újra padba ült, hogy tanuljon, ezúttal már a fodrász szakma elsajátítása került középpontba. Tanulmányait a pesterzsébeti szakgimnáziumban folytatta, gyakorlaton pedig a Hajas Szalonban volt. Első és eddigi egyetlen munkahelye is ott van. Az eredmények nem várattak sokat magukra. A tehetséges kiskunhalasi fiatalember szép sikereket ért el szakmai körökben. Három évvel ezelőtt megnyerte a Hajas Kupát férfi kategóriában. Két éve Az év férfi fodrásza lett címlapfotó kategóriában.

- Minden hétfőn továbbképzésünk van, ahol a legújabb trendekről friss információkat szerzünk. A folyamatos fejlődés és a vendégekhez való hozzáállás a két legfontosabb szakmai tényező – mutatott rá Pál Gábor. 

- Milyen útravalót, tanítást kaptál Hajas László mesterfodrásztól?

- Elsősorban a minőség fogalmát. Megtanulhattam, hogy mitől lesz egy szolgáltatás átlagon felüli, akár szakmailag, akár kommunikációban. Amikor sikeresen levizsgáztam csak annyit mondott, hogy a jogosítvány megvan, már csak vezetni kell megtanulnom (mosolyog).

- Milyen a vendégköröd? Vannak kiskunhalasiak?

- Kiskunhalasi vendégem kevés van, de egykori sziládys tanárom jár hozzám. Sok férfi vendégem van, de szerencsére a fiatal nők is megtalálnak.

A vörös hajú frizura Pál Gábor ezüstérmes alkotása

- Mi a trend most?

- Konkrét trend nincs. Vannak meghatározó irányvonalak, de az elsődleges szempont az egyéniség. Ezt általában három csoportra szoktuk bontani: naturális, elegáns és rebellis. Erről bővebben tudnék mesélni, de majd máskor. A mi feladatunk, hogy a vendég stílusának megfelelő frizurát készítsünk, amit később boldogan viselhet. Én elsősorban a férfi hajakra fektettem nagyobb hangsúlyt az elmúlt egy-két évben. Örülök, hogy egy férfi hajvágás most már szinte egyenértékű lett a női hajvágással. Végre nem az van, hogy beugrok tíz percre a fodrászhoz, és gyors „letúrjuk géppel” az oldalát, felül meg hosszabbra hagyjuk. Ez annak is köszönhető, hogy az utóbbi időben Budapesten elkezdtek gombamód szaporodni a barber shopok és velük együtt az igényes frizurák. „Fade” hajvágások választékkal, szépen fésülve. Ez az alapkoncepció most, amit én már kicsit unok, de szerencsére a hosszabb, elegánsabb formákat is egyre többen kérik. A lányoknál több éve már a szőke színek hódítanak. Pár éve ombrét akart mindenki, ma már a természetesebb hatású balayage az, amit nagyon sok hölgy szeretne. A napszítta szőke hatás megy most. Hajvágásban pedig a long bob frizura a kedvenc.

- Ki vágja a te hajadat?

- Változó, de többnyire a volt oktatóm, Nébel Anita. Olyan is előfordult, hogy hárman vágták a hajam, mert pont úgy volt idő. Az egyik elkezdte, a másik befejezte, a harmadik meg puhította. A férfi hajvágás iránti szeretetemet is Anitának köszönhetem. Az első modellem, az unokatesóm öt óráig ült a székben, mert amíg nem volt tökéletes a frizura, addig nem mehetett el a szalonból.

- Indultál versenyeken?

- Minden évben van szalonok közötti verseny, ami régen Hajas Kupa volt, ma már Hajas Cut & Color Competition. A lényeg ugyanaz. Amikor tanuló voltam, 2016-ban a férfi kategóriát megnyertem. Még abban az évben harmadik lettem női hosszú haj kategóriában. Egy évvel később, kezdő fodrászként második lettem férfiben a Hajas Kupán. Mellette még ugyanezzel a munkámmal megnyertem Az év férfi fodrásza címlapfotó kategóriát. Persze van, amit már máshogy csinálnék. Érzékelem a látásmódom fejlődését. Laci is el szokta mondani saját magáról, hogy mindig van hova fejlődni. Nekem is az az elsődleges célom, tervem, hogy tovább tanuljak és minden egyes technikát elsajátítsak.

A teljes interjút a Halasi Tükör július 17-i lapszámában olvashatják.

Indexkép: Pál László
Fotók: Darabos Vanessza, archív