Halason járt a miniszterelnöki biztos
Közélet

Halason járt a miniszterelnöki biztos

Szűcs Csaba, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökének meghívására Kiskunhalason vendégeskedett Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos. A szociálpolitikust a Rostás László Cigány Közösségi Házban fogadták, ahol tájékozódott a helyi kisebbségi programokról. Vecsei Miklós elismerősen szólt a halasi erőfeszítésekről, amelyet a cigányság érdekében tesz a város, illetve a nemzetiségi önkormányzat. 

Vecsei Miklóst Orbán Viktor miniszterelnök idén áprilisban nevezte ki a diagnózis alapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztossá. Azóta számtalan települést felkeresett a szociálpolitikus, aki a Málta Szeretetszolgálat általános alelnöke is. Szűcs Csaba meghívására szombaton délelőtt Kiskunhalasra érkezett, ahol személyesen tájékozódott az itt folyó cigány felzárkóztatási programokról. - Sokat hallottam már Kiskunhalasról, az itteni erőfeszítésekről, Szűcs Csaba elnökkel több alkalommal volt módomban beszélgetni. Kíváncsi voltam, mivel szoros az időbeosztásom erre most szombaton volt lehetőség - tudtuk meg Vecsei Miklóstól.

A vendéget Szűcs Csaba kalauzolta körbe a Rostás László Cigány Közösségi Házban, bepillantottak a Virágzó Tehetségek tánccsoport próbájára is. A halasi kisebbségi elnök arról is tájékoztatta a miniszterelnöki megbízottat, hogy jelenleg is zajlik az a program, amelyben az év végén bukott diákokat felkészítik a pótvizsgára. A beszélgetésen jelen volt Laskovicsné Terzics Edit képviselő, a Kertvárosi Általános Iskola igazgatója; Szeriné Ferencsik Yvette, a Bóbita Óvoda vezetője és Sörös Imre, az EGYMI Általános Iskola igazgatója is. 

- Mindenképpen szerettem volna azt, hogy eljöjjön hozzánk Vecsei Miklós. Szerettük volna neki megmutatni a programjainkat, azt, hogy Kiskunhalason sokat és sokan tesznek a cigányság felzárkóztatásáért. Segítséget is kértem annak a pályázatnak a támogatására, amelyet az EGYMI Általános Iskola korszerűsítésére nyújtottunk be, de egyelőre nem járt sikerrel - tudtuk meg Szűcs Csabától. A megbeszélés végén Vecsei Miklós elismerően szólt a halasi szakeberek erőfeszítéseiről. A halasi vizitálás következő állomásaként a szociálpolitikus Szűcs Csaba és Sörös Imre társaságában bejárta a Köztársaság utcai intézményt. A látogatás végén a miniszterelnöki megbízott interjút adott a Halasi Tükörnek, amelyet szerdán olvashatnak majd. (További részletek a hétfő esti híradóban.)