Halason jártak a megyei építészek
Közélet

Halason jártak a megyei építészek

A héten Halason tanácskozott a megyei Építész Kamara elnöksége. Az összejövetelre meghívták a halasi szakembereket is. A régi, szecessziós tervrajzok megőrzése volt az egyik téma. A már restaurált rajzokat egy kiállításon mutatták be. A cél az, hogy a 100-150 éves halasi tervrajzokat is megmentsék az utókornak. Ezek a felújítások alkalmával segíthetik a tervezők munkáját.

A megye építészei találkoztak Halason. A Közösségek Házában tartották a megyei Építész Kamara kihelyezett elnökségi ülését. A kamara új vezetése fontosnak tartja, hogy megismerjék a helyi szakembereket, ezért látogatnak el több városba is – tudtuk meg Katkics Tamástól, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnökétől.

A kamara nem csak a jelen és a jövő épületeire figyel. A tanácskozás második felében a 100-150 évvel ezelőtti épületek és tervek kaptak hangsúlyt. Egy prezentációt és egy olyan kiállítást is bemutattak az építészeknek, amely régi, de márrestaurált tervrajzokat mutat be. A hajdani tervrajzok ma már kultúrtörténeti értékek. A tervezők napjainkban számítógépekkel dolgoznak, de az a céljuk, hogy az elődök művészi értékkel is bíró munkáit megőrizzék az utókornak – ezért restaurálják és digitalizálják azokat.

Szeretnék a halasi régi épületek terveit is felújítani. Például ott a megújításra váró szélmalom, aminek rendelkezésre áll a dokumentációja – mondta a házigazdák nevében Babud László a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara Felügyelő Bizottság elnöke. A tervek szerint jövőre újra ellátogat Halasra az Építész Kamara elnöksége. Akkor valószínűleg egy sétát is beiktatnak és megnézik a város jellegzetes épületeit.

fotók: Anda Péter

Hozzászólás (0)