Határtalanul a Váriban - Határtalanul Erdélyben
Közélet

Határtalanul a Váriban - Határtalanul Erdélyben

A 2019 márciusban elkezdődött Határtalanul program folytatásaként május utolsó hetében ismét 40 diákunk fedezhette fel Erdély természeti, történelmi és kulturális kincseit.

Az 5 napos utazás programja Aradon kezdődött, először a Megbékélés Parkjába látogattak el. Megismerkedtek a park történetével, majd a város bemutatásával. A Szabadság szobornál, melyet 1890-ben az aradi vértanúk emlékére emeltek, koszorút helyeztek el a diákok. Következő megállójuk Déva vára, hol nagyjaink mind ott voltak, Hunyadi János, Szapolyai János, Bocskai István, Bethlen Gábor és persze Kőmíves Kelemen is. Vajdahunyad, Gyulafehérvár nevezetességei, a Békás-szoros, a parajdi sóbánya és még számos látnivaló gazdagította a programot.

Székelyudvarhelyen a két iskola diákjainak közös szakmai programján kellemes időt tölthettek el. Programok része volt: díszasztal készítés, csomagolóverseny, krumplipucoló verseny, pincér gyorsasági verseny. Majd sor került iskolánk diákjai által készített eszközök, tárgyak átadására. Gyergyóújfalun megismerkedtek táncház keretében a hasonló életkorú diákokkal közösen a helyi néphagyományokkal, népviselettel, néptáncokkal.

Második utazás alkalmával 40 erdélyi diák érkezett hozzánk 2019. június 11-én. Magyarországi látogatásuk Szegeden kezdődött a város nevezetességeinek megismerésével. Kiskunhalasi programjaik között szerepelt a Csipkeház, a Thorma János múzeum megtekintése, a Városháza épületének megismerése a főtéren tett séta közben. Ópusztaszeri látogatásuk alkalmával megcsodálták a Feszty körképet és sétát tettek a Skanzenben.

Az 5 nap alatt a gazdag program segítségével átfogó képet kaptak a magyarság és kishazánk, a térség kulturális történelmi és természeti értékeiről.