Hiba elhárítva, újra arzénmentes a pirtói víz
Közélet

Hiba elhárítva, újra arzénmentes a pirtói víz

Kicserélték a leégett szivattyúkat, visszaállt a megszokott vízszolgáltatás Pirtón. A település vízműtelepén pénteken volt egy üzemzavar, ennek során víz alá került egy szivattyúakna, tönkrementek a villanymotorok, amelyek a víz arzénmentesítéséhez voltak szükségesek. A kár legalább egymillió forint.

A hétvégén a polgármesteri hivatal előtt álló tartályból vihettek ivóvizet a pirtóiak, a hálózatban lévő vízzel nyugodtan lehetett fürödni. A problémát az okozta, hogy az uniós határértéket meghaladó volt a csapvízben az arzéntartalom, így az a mostani előírásoknak már nem felelt meg. Mátyus Zoltán a Kiskunvíz Kft. ügyvezetője ma délután arról tájékoztatta Nagy Ferenc polgármestert, hogy újra megfelelően arzénmentesített a víz, ugyanis a meghibásodott szivattyúkat kicserélték és zavartalan a vízellátás a településen.

A tönkre ment szivattyúk - leglább egymillió forint lesz a javításuk

Az ügyvezető megköszönte az önkormányzat segítségét, hiszen rövid idő alatt közel négyszáz figyelmeztető szórólapot juttattak el a lakossághoz. Mátyus Zoltán hozzátette - ha bárki ivott is a hétvégén a csapvízből, akkor sem volt az egészsége veszélyben, hiszen korábban az arzénmentesítő megépítése előtt évtizedekig pontosan ugyan ilyen minőségű vizet fogyasztottak, csak most a határértékek lettek az uniós normák szerint alacsonyabbak.