Hősies 40. szüreti menet (galéria)
Közélet

Hősies 40. szüreti menet (galéria)

A szüreti fesztiválok leglátványosabb eseménye a felvonulás. A 40. Halasi Szüreti Fesztivál menetében résztvevőknek és a közönségnek duplán emlékezetes marad az idei. Egy óra körül, a menet indulása előtt nem sokkal eső zúdult a városra, amely ugyan megzavarta a résztvevőket, de nem tántorította el a rendezőket és a szereplőket a feladat végrehajtásától, sőt a közönség is kitartott. Hősiesre sikerült a negyvenedik menet.

Már dél körül felsorakoztak a 40. Halasi Szüreti Fesztivál menetében résztvevő küldöttségek, intézmények, csoportok, együttesek tagjai a kiindulási helyeken. A menet összeállításának sorrendjét a városra zúduló eső némileg megváltoztatta, de kis csúszással elindultak Szegedi Gábor világbajnok fogathajtó és Gábor fia vezetésével a lovasok, fogatok, csikósok és követték őket a menet többi résztvevői.

A menetet biztosító rendőrség, polgárőrség, a KSZC Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szakközépiskola önkéntes segítői kiváló munkát végezve zárták az utakat és irányították a forgalmat. A Kossuth és a Köztársaság utcákon és a főtéren sok néző állt az út szélén, hogy megnézze az esőtől áztatott szüreti felvonulást.

Érdekesség, hogy akik tehették és maradni tudtak a menetoszlopban, azok inkább jókedvűen próbálták felfogni a megváltozott körülményeket. A hirtelen lehűlt időben és a szűnni nem akaró esőben a maradó énekes, zenés, táncos csoportok erősebben daloltak és a muzsika is dinamikusabban hangzott.

A borlovag és mézlovagrendek, a hagyományőrzők, a zászlóforgatók, az iskolák csoportjai sem adták fel és fegyelmezetten masíroztak az úton. A traktor vonatokon is jókedvű emberek kurjongatását, biztató bekiabálását lehette hallani.

A főtéren esernyők és az ereszek alatt állók várták a felvonulókat, akik a megbeszéltek szerint díszelegve mutatták meg, hogy esőben is lehet jó hangulatú szüreti felvonulást bemutatni. A szervező Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. munkatársai mindent megtettek, hogy műsor rendben lemenjen, amit a Halas Televízió élőben közvetített.

A menet valamivel rövidebb lett a tervezettnél, de a kiadott műsorrend szerint a főtéri fellépések, műsorok folytatódnak, amit este hat óráig a Halas Televízió is közvetít. Érdemes kilátogatni a főtéri programokra, hiszen három színpadon is folynak a műsorok, de a vendéglátósok és árusok is várják az érdeklődőket. A tervezett programokhoz katt ide!

Képek: Anda Péter és Rapavi Réka