Húszmillió forintot érő adózatlan csempész cigaretta bukott meg Kisszállásnál
Közélet

Húszmillió forintot érő adózatlan csempész cigaretta bukott meg Kisszállásnál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai közúti ellenőrzést tartottak az 55-ös főúton, amikor Kisszállás külterületén megállítottak egy Mélykút felé haladó román rendszámú tehergépkocsit, amelyet egy román állampolgárságú férfi vezetett. A fuvarokmányokból kiderült, hogy a sofőr autólámpákat szállított Olaszországból Romániába, azonban a jármű a feltüntetett útvonalhoz képest pont az ellentétes irányban haladt, ezért a jármű és rakományának tételes átkutatása mellett döntöttek a pénzügyőrök.

A szigorított ellenőrzést a tompai határkirendeltségen végezték, ahol a tehergépjárművet röntgennel is megvizsgálták. Az átvilágítás igazolta a pénzügyőrök gyanúját, mivel a készülék az eredeti rakománytól eltérő anyagot is jelzett. A gépkocsi kirakodása után a pénzügyőrök összesen 35 ezer 930 doboz, fekete nejlonzsákba és kartondobozba csomagolt - Trokadero, Marble, Monte márkájú – magyar adójegy nélküli cigarettát találtak.

A pénzügyőrök a 21 millió forint piaci értéket meghaladó cigarettaszállítmányt, valamint a járművet a sofőrrel és utasával együtt átadták a NAV pénzügyi nyomozóinak, akik a román sofőr ellen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak.

Pozsgai Ákos