Idegennyelv-tudás - Híd a munka világába
Közélet

Idegennyelv-tudás - Híd a munka világába

Fokozott hangsúlyt helyeznek a nyelvtanulásra. Ezer fő bevonásával kezdheti el az idegen nyelvi készségek fejlesztési programját a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum. 150 millió forintos pályázati forrás segítségével angol és német nyelveket lehet majd a 120 órás képzéseken elsajátítani, vagy a már meglévő nyelvtudást elmélyíteni. A tanfolyamot sikeresen elvégzők a vizsgákat követően tanúsítványt kapnak.

Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az egyetlen idegen nyelvet sem beszélők aránya, pedig aki idegen nyelveket beszél versenyképesebb lesz a munkaerőpiacon és a felsőoktatásba is csak az nyerhet felvételt, akinek nyelvvizsgája van – hangzott el a program ismertetésekor a Dékáni Árpád Szakgimnázium tanévnyitóján.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum a Széchenyi 2020 program keretében megjelent „Idegen nyelvi készségek fejlesztése” című pályázati felhívásra benyújtott „Idegennyelv-tudás, híd a munka világába” elnevezésű projektje 150 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. A 2019. április 1. és 2021. augusztus 31. között lezajló program lebonyolítására a centrum által Kiskunhalason, Kiskőrösön és Kiskunfélegyházán fenntartott öt tagiskolában kerül sor. Célja, hogy a 16 év feletti, a szakképzési centrum járásaiban lakóhellyel rendelkező, legfeljebb középfokú végzettséggel, vagy szakképesítéssel rendelkező célcsoporttagok idegen nyelvi kompetenciájának fejlesztésével hozzájáruljon a foglalkoztatás bővüléséhez és a gazdaság versenyképességének növeléséhez. A program kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokra (25 év alatti pályakezdők, hátrányos helyzetű településen élők, stb.) is.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum jelentős létszámmal, ezer fő bevonásával kezdheti el az idegen nyelvi készségek fejlesztési projektjét, amely létszámból 700 fő a Centrum tanulói közül kerül ki. A fennmaradó 300 fő az érintett járások lakosaiból áll. Az idegen nyelvi oktatást a Centrum szakképzett nyelvoktatói fogják ellátni.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum intézményein belüli minőségi nyelvoktatás megteremtése mellet, a későbbi nyelvi képzések szakmai alapjainak, infrastruktúrájának a felépítése is a célok között szerepel. Ezért négy tagintézményben nyelvi laborokat fognak kiépíteni, illetve a nyelvi laborokba számítógépeket, projektorokat, tableteket és egyéb technikai segédeszközöket vásárolnak.