Idősebbek is elkezdhetik, sőt, Dániában már elkezdték (galéria)
Közélet

Idősebbek is elkezdhetik, sőt, Dániában már elkezdték (galéria)

Biztosan emlékeznek sokan a régi TV Torna szlogenjére, hogy idősebbek is elkezdhetik. Dániában ez már több évtizedben szinte természetes, ennek példáját láthattuk szerda délután a halasi főtéren. Egy 2010-ben alakult egyesület mutatta meg, hogy bizony 70 éves átlagéletkorral is lehet táncolni, gimnasztikázni, mégpedig mosolyogva. A halasi közönség hálás tapssal jutalmazta a profi produkciót.

Dániából, egészen pontosan Hemmet városából érkeztek Kiskunhalasra a Hojskolade Szenior Tornászcsapatának tagjai. Még tavasszal keresték meg Tóth Istvánt, hogy szívesen bemutatóznának városunkban is. A szervezést követően szerdán délután fél öt körül már nagy volt a készülődés a halasi főtéren. Megtudtuk, hogy az egyesület 2010-ben alakult azzal a céllal, hogy a tagjai elutazzanak Argentínába. Nem csak az volt a motiváció, hogy világot lássanak, adni is akartak valamit. A közös mozgás, a tánc , a gimnasztika közös érdeklődési körnek bizonyult és elkezdtek készülni. Eljutottak természetesen Argentínába is, de a víg kedélyű csoport tagjai, 50-80 év közötti hölgyek és urak bemutatóztak már Skóciában, Kanadában is. Most pedig Magyaroszágra látogattak el.

Megnézték a Csipkeházat és ezt követően a halasi főtéren találkoztak Fülöp Róbert polgármesterrel, aki átnyújtotta a város ajándékát. Alig várták, hogy bemutathassák különleges produkciójukat. Mindent mosolyogva, könnyed mozdulatokkal és tökéletes tartással. Nem véletlen, hogy nagy tapssal díjazta vidám perceket a halasi közönség. Ráadásul technikai probléma miatt a bemutató második felét zene nélkül csinálták végig, fegyelmezetten és olyan vidámsággal, ami irígylésreméltó. Megtudtuk, Dániában nagy kultusza van a csoportos mozgásnak, az általános tornának, életkortól függetlenül. Ebből most mi is láthattunk egy kis ízelítőt, érdemes tőlük ezt megtanulni. Kiskunhalason erre jó példa a Jól Idősödők Klubja, amelyet Paczolay Gyula hozott létre néhány évvel ezelőtt. (Részletek a Sportmagazin egyik későbbi adásában.)