Igényelhető a nagyszülői GYED
Közélet

Igényelhető a nagyszülői GYED

Január elsejétől elérhető a nagyszülői gyermekgondozási díj. A gyed összege a nagyszülő fizetésének hetven százaléka.  Valószínűleg Halason is több család választja majd ezt a lehetőséget.

A kisgyermekek többségével még ma is az anyukák maradnak otthon gyeden, de ha úgy döntenek, akkor akár valamelyik a munkaerőpiacon még aktív nagyszülő is megteheti ezt. A nagyszülő az unoka kétéves koráig - ikrek esetén hároméves korig – maradhat otthon a gyermekkel. Most az év elejétől vezették be ezt az új családtámogatási lehetőséget.

Az újfajta gyedet olyan még dolgozó nagyszülők igényelhetik, akik - gyermekük helyett - átvennék az unokák napközbeni ellátásának feladatait. A nagyszülői gyed maximális összege 225 ezer 400 forint. A juttatást egyszerre csak az egyik nagyszülő veheti fel, de akár több unoka után is.

Az új gyed feltételei közé tartozik, hogy a nagyszülőnek az unoka megszületését megelőző két éven belül egy év munkaviszonyt kell igazolnia, a szülőknek pedig kereső tevékenységet kell folytatnia. A szülőknek írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy a gyedet a nagyszülő kapja, aki ez alatt nem dolgozhat és nem is lehet nyugdíjas. A gyermeket ebben az időszakban nem lehet bölcsődében, óvodában elhelyezni. Az unokák gondozása szolgálati időtartamnak számít

A nagyszülők foglalkoztatójához kell benyújtani a kérelmet, vállalkozóknak és őstermelőknek a járási kormányhivatalokhoz. Az igénylés további részletei és az ahhoz szükséges nyomtatvány elérhető a Magyar Államkincstár honlapján.